Turecko nezaručuje náboženskou svobodu nemuslimským menšinám v zemi

9.8.2004 

Duchovní vůdce pravoslavných křesťanů Ekumenický Patriarcha Bartoloměj, který sídlí v Istambulu, řekl v rozhovoru pro agenturu Reuter, že Turecko, které je kandidátem pro vstup do Evropské Unie, nezaručuje náboženskou svobodu nemuslimským menšinám v zemi. Vyjádřil však svou naději, že Řecký pravoslavný seminář bude brzy znovu otevřen.

?Svobodně vyznáváme naši víru a vykonáváme naše náboženské obřady. Nemáme však právo vlastnit a vést naše náboženské instituce, jako např: kostely, kláštery, hřbitovy a školy,? řekl Patriarcha Bartoloměj.

Turecko kontroluje veškeré náboženské aktivity v zemi, jak muslimů tak křesťanů, již od doby svého založení v roce 1923, kdy Mustafa Kemal Ataturk založil moderní republiku na principech sekulárního státu.

Od té doby populace pravoslavných křesťanů klesla na několik tisíc. Patriarchát hraje nyní více symbolickou roli v porovnání s jinými pravoslavnými církvemi.

Znovuotevření pravoslavného semináře v Istambulu je nyní hlavní starostí Patriarchy. Seminář byl uzavřen v roce 1971 na základě nového zákona omezujícího aktivity náboženských škol v Turecku. ?Naše vláda nyní pochopila, že důvody k uzavření semináře nebyly správné a že nebyly ve shodě s Evropským chápáním náboženských svobod,? řekl Patriarcha. Seminář umožní studium kněžím, kteří budou sloužit církvi v Turecku. Doposud byli kněží nuceni získávat své vzdělání v cizině, odkud se již však zpravidla nevracejí.

Přes velké potíže, se kterými se pravoslavná církev v Turecku potýká, Patriarcha Bartoloměj je optimisticky naladěn, a doufá, že tlak z Evropské Unie pomůže nastolit a zajistit náboženskou svobodu křesťanským menšinám v Turecku.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.