Syrsko-katolický patriarcha: Islámský stát se chce zmocnit Aleppa

13.4.2015 

Pokračuje destrukce Aleppa, někdejší syrské průmyslové metropole. Bomby zasahují civilní cíle, včetně školy Jamil Quabbani ve čtvrti Ansari, kde zemřelo nejméně 14 lidí, mezi nimi pět dětí. O situaci hovoří patriarcha syrsko-katolické církve, Ignác Júsif III. Júnan.

”Zpráva o škole je opravdu smutná, je velmi smutné zabíjet děti. Bombardování západních čtvrtí Aleppa trvá už řadu dní. Tzv. povstalci, o kterých nevíme, na čí straně stojí, užívají raketové střely, které zasahují především civilní objekty v křesťanských čtvrtích. Mluvil jsem s biskupem Aleppa, který mi řekl, že už nebude možné dále bydlet v biskupství poblíž naší katedrály. Byly bombardovány už tři katedrály – maronitská, arménská a melchitská.”

Před válkou žilo v Aleppu 150 tisíc křesťanů. Kolik jich zůstalo dnes?

”Ani ne polovina. Žijí v neustálém obležení povstaleckými jednotkami. Jediná úniková cesta vede na jih, směrem na Homs, ale také tato cesta byla přerušena. Letiště nelze používat. Povstalci chtějí okupované město přičlenit k takzvanému Islámskému státu. Syrští důstojníci již mnohokrát zdůraznili, že to nepřipustí, a proto se o město vedou tak tuhé bitvy. Křesťané se v této situaci snaží vydržet. Bohužel zůstali opuštěni a tak se také cítí.”

Zastavte dodávky zbraní povstalcům, syrský národ touží o míru. Ukončeme tuto tragédii, apeluje syrsko-katolický patriarcha pro naše mikrofony.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.