Papežovo poselství arménskému lidu: Smíření s Tureckem i na Náhorním Karabachu

13.4.2015 

V závěru mše svaté z neděle Božího milosrdenství, která byla zároveň připomínkou stého výročí arménské genocidy, papež František předal poselství arménskému národu. Čtyři kopie italského originálu poselství s podpisem římského biskupa převzali arménský katolický patriarcha Nerses Bedros XIX., oba katholikové arménské apoštolské církve Karekin II. a Aram I. a prezident Arménské republiky Serž Sarkisjan.

“Paměť minulých událostí je povinná nejenom pro arménský národ a všeobecnou církev, nýbrž pro celou lidskou rodinu”, píše papež František, “aby varování, které vychází z oné tragédie, zabránilo upadnutí do nových hrůz, které urážejí Boha a lidskou důstojnost. Také dnes”, pokračuje, “se konflikty často zvrhnou v neospravedlnitelné násilí, které je podněcováno manipulací etnických a náboženských rozdílů”. Petrův nástupce proto vyzývá hlavy států a nejvyšší představitele mezinárodních organizací, aby se zodpovědně postavili proti takovýmto zločinům, aniž by se podvolovali dvojakosti a kompromisům.

Kéž se bolestné výročí arménského masakru stane pro všechny motivem k pokorné a upřímné reflexi, kéž otevřeme svá srdce odpuštění, které je zdrojem pokoje a nové naděje, přeje si František. Papež naléhá na arménský i turecký národ, aby se navrátily na cestu smíření, ale také volá po míru na Náhorním Karabachu. Jak dodává, všechny tyto sousední národy prožívaly dlouhá období pokojné spoluexistence a dokonce navzdory víru násilí se vyskytly případy solidarity a vzájemné pomoci. Právě takovéto postoje mohou vést k lepší budoucnosti nových generací, ve které se oběť mnohých lidí stane setbou spravedlnosti a pokoje, připomíná papež.

Pro křesťany má být vzpomínka na arménskou genocidu zejména časem hluboké modlitby, aby prolitá krev skrze vykupitelskou sílu Kristovy oběti uskutečnila zázrak plné jednoty mezi Ježíšovými učedníky, píše František, který touží, aby se upevnilo bratrské přátelství, které již dnes pojí arménsko-apoštolskou a arménsko-katolickou církev. Jako při jiných příležitostech papež neváhá vyslovit pojem “ekumenismus krve” a uzavírá své poselství příslibem duchovní blízkosti na obřadu kanonizace mučedníků arménské apoštolské církve, který se bude konat 23. dubna v ečmiadzinské katedrále. List Petrova nástupce arménskému národu zakončuje mariánská modlitba nového učitele církve, arménského mystika sv. Řehoře z Nareku.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.