Křesťané v Iráku nevolají po pomstě

9.8.2004 

Iráčtí kněží tvrdě kritizovali během nedělních mší uplynulého víkendu útoky teroristů na křesťanské kostely, které minulou neděli zabily 11 křesťanů. Strach z nových útoků však zabránil věřícím, aby se zůčastnili nedělních mší, takže irácké kostely zely prázdnotou.

?Zaplatili jsme daň principům křesťanské lásky naší vlastní krví,? řekl katolický arcibiskup Antoine Atamian v Arménském kostele v Bagdádu, který byl poškozen nedávným výbuchem. ?Nebojíme se naší fyzické smrti, ale máme strach, že mohou umřít principy lásky a bratrského soužití, které tvoří duši Iráku,? řekl arcibiskup Atamian, který reprezentuje Arménskou církev v Iráku.

Veřící v kostele řekli, že na nedělní mši přichází pravidelně 600 lidí. Včera jich tam byla pouhá třetina. To je velký zlom v tradici Iráckých křesťanů, kteří jsou hrdi na svou příslušnost k církvi a na svou zbožnost, která se vždy projevovala velikou účastí na bohoslužbách.

Věřící mnoha křesťanských církví v Iráku žijí ve vzrůstajícím strachu z nových útoků. V kostele Syrské katolické církve, kde dělníci opravují škody napáchané výbuchem, se k nedělní mši shromáždilo 70 věřících. Pravidelně sem přicházelo každou neděli 1000 lidí. ?Věřící již nebudou přicházet v takových počtech jako dříve,? řekl reverend Raphael Kutaimi, jeden z místních kněží. ?Věřící byli cíleně zabiti v kostele a to bude mít samozřejmě velký dopad na počty farníků přicházejících na mše.?

Iráčtí kněží apelovali na věřící, aby nepodléhali pokušením zanevřít na Irák a aby neopouštěli jejich mateřskou zemi. Kněží se obávají exodu svých věřících do jiných zemí, což by mělo neblahý dopad na již tak složitou situaci křesťanů v Iráku. V Iráku žije přibližně 800 000 křesťanů, což tvoří asi tři procenta z celkové populace.

Jak říká 72 letý architekt Leon Terzian, který projektoval místní Arménský kostel, tyto útoky ještě posílily jeho víru. ?Po každém neštěstí se věřící utíká k Bohu a modlí se... Křesťané nikdy nevolají po pomstě, ale vždy prosí za odpuštění,? řekl Leon Terzian.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.