Světový festival mládeže "Barcelona 2004"

9.8.2004 

Na třista mladých Italů ze 40 různých organizací zastupuje Itálii na Světovém festivalu mládeže ?Barcelona 2004?, který byl v tonto katalánském městě zahájen včera. Až do 14. srpna bude 10 tisíc mladých z celého světa diskutovat o politicko-sociálních výzvách 21. století a o novém konceptu demokracie mezi národy. Veškerá organizace festivalu, jeho program a průběh byla na mladých. Předseda Evropského fóra mladých pro náš rozhlas uvedl:

?V Barceloně diskutujeme o budoucnosti naší generace v kontextu globalizace: jak vidíme úlohu Evropy, tíži odpovědnosti, kterou má Evropa v kontinentálních termínech. A pak se na festivalu seznamujeme s realitami, které jsou hodně vzdálené od našich, abychom viděli, co nás spojuje a co nás rozděluje, abychom na tom mohli pracovat společně?.

Globalizace a podpůrný rozvoj byly mezi hlavními tématy každého setkání, aby tak posílily příspěvek mladých na mezinárodní scéně konkrétními projekty spolupráce mezi severem a jihem světa:

?Na ?mikro? úrovni vymýšlejí tyto tisíce chlapců a děvčat, kteří se tady setkali, nové konkrétní a společné projekty. Na ?makro? úrovni pak je to poselství, které je určeno mezinárodním institucím: tato generace chce mír, chce demokracii, chce respektování lidské důstojnosti?.

Světový festival mladých ?Barcelona 2004? je již třetím setkáním poté, co se uskutečnilo v Portugalsku a v Panamě a představuje možnost formace opravdového a vlastního mezinárodního mládežnického hnutí, jak vysvětluje Giuseppe Porcaro, předseda Italského národního fóra:

?Účastníci pocházejí z různých koutů světa, jak politických, tak sociálních a ekonomických. Tedy mezi námi je možné najít mladého socialistu, jako mladého liberála, veliké tradiční sdružení jako skauty nebo Červený kříž, ... Z druhé strany je cílem festivalu právě toto: postavit na stejnou úroveň mladé, kteří pocházejí ze severu, z jihu, z východu nebo ze západu.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.