Papež: Doufám, že mezinárodní společenství nezůstane netečně mlčet

6.4.2015 

Padesát tisíc lidí se dnes, už za slunečného počasí, sešlo na náměstí sv. Petra, aby si vyslechli papežovou promluvu před velikonoční mariánskou modlitbou Regina Caeli. Petrův nástupce v samotném závěru řekl:

Prosme Panenskou Matku, mlčenlivou svědkyni smrti a vzkříšení svého Syna, o růst velikonoční radosti v nás. Učiníme tak nyní modlitbou Regina Caeli, která během velikonoční doby nahrazuje modlitbu Anděl Páně. V této modlitbě zní aleluja jako refrén a obracíme se k Marii prosbou o radost, protože Ten, kterého nosila ve svém lůně, vstal z mrtvých, jak slíbil, a svěřujeme se do Její přímluvy. Naše radost je vskutku odrazem Mariiny radosti, protože Ona s vírou opatrovala a uchovává události spojené s Ježíšem. Recitujme tedy tuto modlitbu s pohnutím dětí, které jsou šťastny, protože je šťastná jejich Matka.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Papež František po hlavní promluvě obrátil pozornost na „naše bratry a sestry, kteří jsou pronásledováni, vyháněni, zabíjeni a stínáni jenom proto, že jsou křesťany.“

Oni jsou našimi mučedníky dneška a je jejich mnoho. Můžeme říci, že jsou početnější než v prvních staletích. Doufám, že mezinárodní společenství nezůstane netečně mlčet k těmto nepřípustným zločinům, jež jsou zneklidňujícím porušováním nejzákladnějších lidských práv. Opravdu doufám, že mezinárodní společenství neodvrátí svůj pohled jinam.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.