Petrův nástupce: Kdo v sobě má Boží sílu, nepotřebuje se uchylovat k násilí

5.4.2015 

Boží hod Velikonoční ve věčném městě proběhl podle předpovědí v deštivém počasí. Přesto však na Svatopetrské náměstí přišlo dopoledne asi 40 tisíc lidí, aby se - vybaveni deštníky a pláštěnkami - účastnili bohoslužby, kterou sloužil papež František. Také koncelebranti i ministranti, kteří provázeli jednotlivé kroky velikonoční liturgie pod deštivým nebem, byli vybaveni zvláštními deštníky ve vatikánských barvách.
Petrův nástupce neměl promluvu během liturgie, ale po skončení bohoslužby oslovil přítomné jako obvykle z lodžie Svatopetrské baziliky, odkud pak také udělil požehnání Urbi et Orbi (foto ANSA). Ve svém Velikonočním poselství papež František mimo jiné řekl:

Onoho Velikonočního rána se Petr a Jan, upozorněni ženami, rozběhli ke hrobu a nalezli jej otevřený a prázdný. Přistoupili a „naklonili se“, aby vstoupili do hrobu. Ke vstupu do tajemství je třeba se „naklonit“, snížit. Pouze ten, kdo se sníží, porozumí Ježíšovu oslavení a může Jej následovat Jeho cestou.
Svět se za každou cenu snaží vnucovat, konkurovat a zjednávat si vážnost... Ale křesťané jsou skrze milost zabitého a zmrtvýchvstalého Krista
zárodkem jiného lidstva, ve kterém se snažíme sloužit druhým, nebýt zpupní, ale úslužní a ohleduplní.
To
není slabost, nýbrž opravdová síla! Kdo v sobě má tuto Boží sílu, Jeho lásku a Jeho spravedlnost, nemá zapotřebí uchylovat se k násilí, ale mluví a jedná silou pravdy, krásy a lásky.

PLNÉ ZNĚNÍ papežova poselství Urbi et Orbi je ZDE

Petrův nástupce pak udělil slavnostní požehnání Urbi et Orbi spojené s plnomocnými odpustky.
Po požehnání, úplně na závěr, papež ještě dodal:

Drazí bratři a sestry,
Chci popřát požehnané Velikonoce vám všem, kteří jste z různých zemí přišli na toto náměstí, jakož i těm, kdo jste spojeni pomocí společenských sdělovacích prostředků. Neste do svých domovů a každému koho potkáte radostnou zvěst, že vstal z mrtvých Pán života a s ním láska, spravedlnost, respekt a odpuštění!
Děkuji za vaši účast, modlitbu a nadšení vaší víry v tento krásný, ale, pokud jde o počasí, tak také ošklivý den.
Zvláštní zmínka a uznání patří za květinovou výzdobu na náměstí, která také letos pochází z Nizozemska. Přeji vám všem požehnané Velikonoce!
Modlete se za mne.
Dobrou chuť k obědu a na shledanou!

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.