Papež: Nebránit se otázkám, které uvádějí do úzkých naši víru i náš rozum

5.4.2015 

Zmrtvýchvstání Páně slavil Petrův nástupce jako obvykle liturgií velikonoční vigilie ve vatikánské bazilice v sobotu (4.4.) ve 20:30. Papež František udělil svátosti křesťanské iniciace deseti katechumenům. Nejmladší z nich byla 13letá dívka z Kambodže a nejstarší 67letý muž z Itálie. Čtyři muži a šest žen (Itálie – 4 osoby; Albánie – 3 osoby; Kambodža, Keňa a Portugalsko - 1 osoba). Během takřka tříhodinové bohoslužby pronesl Kristův náměstek krátkou a pronikavou homilii, v níž rozjímal o zkušenosti žen - Ježíšových učednic, které jako první vstoupily do tajemství Paschy. Mimo jiné řekl:

»Vstup do tajemství« znamená schopnost úžasu a kontemplace, schopnost slyšet mlčení a cítit šum jemného vánku, kterým k nám promlouvá Bůh (srov. 1 Král 19,12).
Vstup do tajemství vyžaduje, abychom neměli strach ze skutečnosti, neuzavírali se do sebe, neutíkali před tím, co nechápeme, nezavírali oči před problémy, nepopírali a nevylučovali otázky... Vstoupit do tajemství znamená překročit vlastní pohodlné jistoty, jít za lenost a lhostejnost, které nás brzdí, vydat se hledat pravdu, krásu a lásku, hledat nesamozřejmý smysl, neotřepanou odpověď na otázky, které uvádějí do úzkých naši víru, naši věrnost i náš rozum.

Ke vstupu do tajemství je zapotřebí pokory, pokory snížit se, sestoupit z piedestalu našeho tolik domýšlivého já, naší nadutosti; pokory revidovat sami sebe a uznat, čím skutečně jsme: stvořenými bytostmi, které mají svoje klady i zápory, hříšníky, kteří potřebují odpuštění. Ke vstupu do tajemství je zapotřebí tohoto snížení do bezmoci a zbavení se idolů, je zapotřebí adorace. Bez klanění nelze vstoupit do tajemství.

Toto všechno nás učí ženy-učednice Ježíšovy. Ty spolu s Marii onu noc bděly. A ona, Panenská Matka, jim pomohla neztratit víru a naději. Proto nezůstaly vězet ve strachu a bolesti, ale za ranního rozbřesku vyšly ven se svými balzámy a srdcem pomazaným láskou. Vyšly, nalezly prázdný hrob a vstoupily. Bděly, vyšly a vstoupily do tajemství. Učme se od nich bdít s Bohem a s Marií, naší Matkou, abychom vstoupili do Tajemství, které nám umožňuje přecházet ze smrti do života.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie z Velikonoční vigilie je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.