Více než půl milionů podpisů za osvobození Asie Bibi

31.3.2015 

Více než půl milionu lidí podepsalo petici, která žádá osvobození Asie Bibi, pákistánské matky pěti dětí a křesťanky, která byla obžalována z rouhání proti Koránu a odsouzena k trestu smrti. Autorka petice, britská univerzitní studentka Emily Clarková, je tímto zájmem překvapena: „Dokládá to, že lidé na Asii Bibi nezapomínají, ačkoliv už uběhly více než čtyři roky od jejího odsouzení“, uvedla studentka pro papežskou nadaci Kirche in Not.

Nejvyšší trest pro křesťanskou ženu, která téměř pět let žije z bezpečnostních důvodů ve vězeňské izolaci, potvrdil 16. října loňského roku nejvyšší soud v pákistánském Láhauru. Jeho rozhodnutí by mohl zvrátit jedině odvolací proces, který ovšem soudci opakovaně odročili, vysvětluje O. Bernardo Cervellera, ředitel zpravodajské agentury Papežského institutu zahraničních misií.

“O Asii Bibi víme tolik, že je dnem a nocí kontrolována, aby se zabránilo případné mimosoudní popravě. Je tedy ve vězení, modlí se, občas ji navštěvují příbuzní a různé křesťanské nevládní organizace, které ji podporují. Neexistuje však řešení jejího případu. Kdyby se podařilo uskutečnit odvolací proces, znamenalo by to pravděpodobné zrušení rozsudku. Problém spočívá v tom, že jakmile soudci stanoví datum soudního stání, fundamentalistické skupiny okamžitě začnou manifestovat a dovolávají se smrti této ženy. Soudci tedy často mají strach, a odvolací proces proto trvale oddalují.“

Uvedl o případu Asie Bibi ředitel agentury Asia news.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.