Nigerijský kardinál Onaiyekan: Dvě katolické diecéze jsou zcela zničené

28.3.2015 

Humanitární situací v Nigérii a Středoafrické republice se zabývalo dvoudenní zasedání Caritas Internationalis, které včera skončilo v italském hlavním městě. V Nigérii, kde dnes probíhají prezidentské volby (foto - volební registrace mezi uprchlíky), se stupňuje násilí teroristů ze skupiny Boko Haram. Za posledních šest let zemřelo její rukou více než 13 tisíc lidí, nemluvě o četných únosech, kterým ve zcela nedávné době padlo za oběť 500 nigerijských žen. Pouze za poslední rok donutily útoky islamistických teroristů k útěku více než milion nigerijských obyvatel, 800 tisíc interních uprchlíků má na svědomí také vleklý konflikt ve Středoafrické republice. Situaci v Nigérii přibližuje arcibiskup hlavního města Abuja, kard. John Olorunfemi Onaiyekan:

“Navzdory společné činnosti nigerijské armády a vojenských sil sousedních zemí není ještě severovýchod země zcela bezpečný. Lidé se nemohou vrátit do svých domovů a teroristé z Boko Haram jsou neustále přítomni. Říkají, že chtějí nastolit islámskou vládu, založenou na právu „šaríja“, zabírají území a zakládají islámský „chalífát“. Díky Bohu tento cíl s nimi nesdílí většina muslimských Nigerijců, mezi kterými jsou také oběti těchto teroristů. Dvě katolické diecéze – Maiduguri a Yola – jsou zcela zničené, včetně kostelů, klášterů a škol. Doufejme, že válka brzy skončí a že vše od základů znovu vybudujeme.“

Nigerijský kardinál doufá, že nastupující prezident, ať již to bude kdokoli, vyřeší zejména problém bezpečnosti, politické korupce a integrace různých etnických a náboženských uskupení v zemi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.