Bílý dům potvrdil papežovu návštěvu

27.3.2015 

Jak ve čtvrtek uvedlo tiskové oddělení Bílého domu, prezident Spojených států amerických, Barack Obama, přijme 23. září papeže Františka ve svém sídle, aby tak mohli navázat na dialog, započatý vloni v březnu ve Vatikánu (foto). Podle tiskového prohlášení se hovor bude týkat sdílených hodnot, jakými jsou společné angažmá ve prospěch znevýhodněných a chudých lidí. Dalšími tématy debaty bude zlepšení hospodářských šancí, ochrana životního prostředí, obrana náboženských menšin a integrace migrantů a uprchlíků, sdělil Bílý dům.

Podle předběžného plánu přicestuje papež František do Washingtonu 22. září. O dva dny později 24. září promluví jako vůbec první papež v Kongresu a den poté – 25. září 2015 – v newyorském sídle OSN. Hlavním podnětem k návštěvě Spojených států je nicméně účast Petrova nástupce na osmém světovém setkání katolických rodin ve Philadelphii.

Svatý stolec dnes potvrdil jiné setkání Petrova nástupce s hlavou státu – nově zvolený italský prezident Sergio Mattarella 18. dubna vykoná první oficiální návštěvu ve Vatikánu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.