Den křesťansko-muslimského přátelství v Libanonu

25.3.2015 

V hlavním městě Libanonu se lyonský kardinál Philip Barbarin spolu s imámem hlavní lyonské mešity Kamelem Kabtanem zúčastnili mezináboženského setkání u příležitosti libanonského národního dne muslimsko-křesťanského přátelství, který ustanovila tamější vláda roku 2010 právě na slavnost Zvěstování Páně. Francouzský primas je velkým zastáncem a podporovatelem křesťanské menšiny na Blízkém východě, ale má také četné kontakty s muslimským světem, který je zvláště v Lyonu silně přítomen. V rozhovoru pro libanonský deník L´Orient-Le Jour kardinál Barbarin říká:

„V Lyonu máme bohatou tradici mezináboženského dialogu. Když byl v Libanon ustanoven tento den přátelství, velice se nám to líbilo. Právě něco takového je zapotřebí, říkali jsme si. Já bydlím vedle baziliky Fuorviere, která se velmi podobá libanonské mariánské svatyni v Harisse a často vidím, jak tam přicházejí muslimové, aby prezentovali Panně Marii svoje novorozené děti. Před nedávnem mne jedna taková muslimská rodina poznala a požádala mne, abych jejich dítěti požehnal. Já jsem neudělal na jeho čele znamení kříže, ale položil jsem svou ruku na jeho tělíčko a modlil jsem se k Bohu, aby tomuto dítěti po celý život prokazoval milosrdenství.“

Lyonský arcibiskup v rozhovoru dále říká, že také ve Francii se přemýšlí o tom, aby se tam tento den stal takovou příležitostí k setkání křesťanů a muslimů. Dnešní mezináboženské setkání za účasti nejvyšších představitelů katolické a muslimské komunity v Lyonu se koná v libanonské kapli Naší Paní z Jamhour. Jeho motto zní: „Překonat konflikt civilizací a lhostejnost bratrstvím srdcí“.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.