Program pastorační cesty papeže Františka do Turína

25.3.2015 

Mladí lidé, nemocní a vězni, ale také vystoupení v chrámu valdenské evangelické církve a setkání s příbuznými rodu Bergogliů – to jsou některé etapy dvoudenní pastorační cesty papeže Františka do Turína. Návštěva krajského města severoitalského kraje Piemont se uskuteční ve dnech 21.- 22. června u příležitosti výstavu Turínského plátna (19.4. -24.6.2015) a v rámci jubilejního roku sv. Jana Boska, od jehož narození v srpnu uplyne 200 let. Program papežovy návštěvy a čtvrtého výstavu Turínského plátna v tomto tisíciletí přiblížil na dnešním brífinku v Tiskovém středisku Svatého stolce turínský arcibiskup Cesare Nosiglia.

Jak zdůraznil, letošní výstav relikvie Umučení Páně je poděkováním za “světce mladých lidí”, dona Boska, a službu salesiánské rodiny v Turíně i celém světě. Papež František promluví k salesiánským řeholníkům a řeholnicím ve čtvrti Valdocco a pozdraví také mládež turínské arcidiecéze v rámci oblastního Dne mládeže. Symboliku Světových dní mládeže zastoupí kříž těchto mezinárodních mládežnických setkání, který se v Turíně zastaví na své pouti do Krakova. Dalším aspektem nadcházejícího výstavu Turínského plátna, pokračoval mons. Nosiglia, je zvláštní pozornost vůči nemocným lidem. Rovněž papež František jim věnuje několik hodin ze svého programu při návštěvě charitativního ústavu sv. Josefa Benedikta Cottolenga. Druhý den papežovy pastorační cesty bude patřit turínské valdenské komunitě a ryze soukromému setkání Svatého otce s jeho příbuznými na arcibiskupství v Turíně.

Jak sdělila turínská arcidiecéze, veškeré informace k výstavu relikvie obsahují webové stránky www.sindone.org., na kterých je také možné zarezervovat vstup k relikvii. Ten je bezplatný, avšak organizátoři vyžadují rezervaci. Případné dary poutníků arcidiecéze předá papeži Františkovi pro jeho charitativní účely. Turínské plátno nebude přístupné v dnech papežovy návštěvy a v první den výstavu, informovala dnešní tisková konference.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.