Papež: Nepřijímat způsob, kterým se Bůh dává, je hřích

24.3.2015 

Milost, kterou přinese Svatý týden, kéž pomůže křesťanům přijmout pomoc, které se jim od Boha dostává, včetně způsobu, jakým ji dává, bez kritik a námitek – řekl papež František v dnešní homilii při ranní mši v kapli Domu sv. Marty.

Bůh nabízí spásu tisícero způsoby, které se však střetávají s našimi „duchovními vrtochy“, protože nedovedeme přijímat „Boží styl“, rmoutíme se a sklouzáváme do „reptání“. Tohoto pochybení se dopouštějí mnozí křesťané podobně jako to podává Bible o vyvoleném lidu, který do něho upadl po svém vysvobození z otroctví.

Papež František komentoval epizodu z knihy Numeri (21,4b-9), v níž se Hebreové vzepřeli námahám spojeným s útěkem na poušť, omrzela je „hladová“ strava many a začali mluvit proti Bohu a Mojžíšovi. „Mnohé z nich uštknul jedovatý had – řekl papež. A jedině přímluvná modlitba Mojžíše, který nechal vztyčit hada – symbol Kříže, na který bude přibit Kristus – bude spásou tomu, kdo na něj pohlédne:

Také mezi námi křesťany je mnoho takových, mnoho a také my jsme trochu otrávení kvůli protivenstvím, která nese život. Ano, opravdu, Bůh je dobrý. I křesťané přitakávají, ale dodávají ale. »Křesťané ano, ale«... nedokončují otevření srdce Boží spáse, ale stále si kladou podmínky. »Ano, ale takto!« - říkají. »Ano, ano, chci být spasen, ale touto cestou«. Takto je srdce otráveno.

„Také my - pokračoval František – často říkáme, že nás božský styl nudí. Nepřijmout však způsob, kterým Bůh uděluje svůj dar, je hříchem – zdůraznil. Je to jed, který otráví duši, odnímá ti radost, nenechá tě jít dál. A Ježíš – poznamenal papež – tento hřích řeší výstupem na Kalvárii.“

On sám bere na sebe tento jed, hřích, a je povýšen. Je to vlažnost duše, bytí křesťanem napůl. Křesťanem ano, ale... Počáteční nadšení na Pánově cestě se posléze mění v omrzelost a uzdravuje pouze pohled na Kříž, pohled na Boha, který přijímá naše hříchy. Je tam i můj hřích.

„Kolik křesťanů – končil papež – zmírá dnes na poušti svého smutku, svého reptání, svého nechutenství k Božímu stylu.“

Pohleďme na hada, na jed, tam, na Kristovo tělo, na jed všech hříchů světa, a prosme o milost přijímat obtíže. Přijímat božský styl spásy, přijímat také tento tak hladový pokrm, na který si stěžovali Hebreové, přijímat spoustu dalších věcí... přijímat cesty, po kterých mne Pán vede vpřed. Kéž nám tento Svatý týden, který začne v neděli, pomáhá vyjít z tohoto pokušení stát se křesťany, kteří říkají »ano, ale«...

Končil papež František dnešní ranní kázání v Domě sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.