Papež: Děti jsou bohatstvím lidstva a církve

18.3.2015 

Na Svatopetrské náměstí přišlo dnes dopoledne asi 25 tisíc lidí na generální audienci Svatého otce. Ve své katechezi pokračoval papež František v cyklu věnovanému rodině a tentokrát zaměřil pozornost na děti. V samotném závěru katecheze řekl:

Děti mají schopnost se smát i plakat. Když je beru, abych je objal, některé se smějí; jiné, když vidí můj bílý oděv si myslí, že jsem lékař, který je bude očkovat a pláčou… bezděčně. Děti jsou takové: smějí se i pláčou. To obojí se v nás často „blokuje“, už toho nejsme schopni… Častokrát se náš úsměv stává karikaturou, postrádá život. Stává se neživým a umělým úsměvem klauna. Děti nás proto mohou znovu naučit se smát i plakat. My sami se však musíme ptát: směji se spontánně, svěže a s láskou anebo uměle? Pláči ještě anebo už to neumím? Tyto dvě velice lidské otázky nás děti učí.

Ze všech těchto důvodů Ježíš svoje učedníky vybízí, aby „byli jako děti“, neboť „takovým patří Boží království“ (srov. Mt 18,3; Mk 10,14).
Drazí bratři a sestry, děti přinášejí život, veselí, naději, ale také trápení. Život je takový. Přinášejí také starosti a někdy spoustu problémů. Lepší je však společnost s těmito starostmi a těmito problémy než smutná a fádní společnost bez dětí. A když porodnost klesá na jedno promile, lze říci, že se taková společnost stává smutnou a ponurou, protože je bez dětí.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.