Šíitské mešity cílem atentátů mnohem častěji než křesťanské kostely

16.3.2015 

Církev v Pákistánu na dnešek vyhlásila den smutku a modlitby za nevinné mučedníky, sdělil pro agenturu Fides arcibiskup Láhauru, mons. Sebastian Shaw. Na křesťanském předměstí tohoto hlavního města paňdžábské provincie v neděli při dvojím sebevražedném atentátu na katolický a evangelický kostel zemřelo 15 lidí a 80 jich bylo zraněno. Zprávy z Pákistánu přibližuje ředitel katolické zpravodajské agentury Asia News, O. Bernardo Cervellera:

“Zprávy, které přicházejí, jsou strašlivé. Podle všeho chtěli členové hnutí Taliban zahájit střelbu přímo v kostele, ale naštěstí je zadržely bezpečnostní hlídky. Jinak by to byl ještě větší masakr, protože bohoslužby se účastnilo nejméně tisíc lidí. Katolíci i protestanti na dnešek zorganizovali manifestace, při kterých od státu požadují větší bezpečnost. Podle některých svědectví totiž policisté, kteří měli střežit napadené kostely, seděli v baru a dívali se na kriketový zápas.“

Proč právě nyní dochází k těmto atentátům?

“Pákistánská vláda hraje s hnutím Taliban dvojí hru – na jedné straně ho chrání, zejména na severu země, na druhé straně je spojencem mezinárodního společenství v boji proti terorismu. Taliban se rozšířil po celém státě a podařilo se mu založit 20-25 tisíc koranických škol, ve kterých se vychovávají stoupenci fundamentalistického islámu, kteří pak bojují proti křesťanům, ale také proti šíitům. Nezapomínejme totiž, že je tu obrovské množství atentátů proti šíitským mešitám, prakticky každý týden. Další terčem Talibanu je skupina ahmádí, kteří jsou považováni za heretiky. Mám pocit, že pákistánský Taliban soutěží s tzv. Islámským státem. Ten financují bohaté země Perského zálivu, a proto není vyloučeno, že s ním Taliban uzavře spojenectví, aby dosáhl na zdroje, zbraně a podobně“.

soudí italský kněz a novinář.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.