Svatý otec přijal členy laického sdružení Následuj mne

14.3.2015 

Papež František dnes přijal členy laického sdružení Následuj mne (Seguimi) u příležitosti padesátého výročí založení této komunity sdružující muže i ženy, kteří žijí buď v manželském životě nebo v celibátu. Asi čtyři stovky, tj. přibližně polovina celkového počtu členů tohoto hnutí, působícího dnes v jedenácti zemích, přijal Petrův nástupce v Klementinském sále apoštolského paláce.

Papež František ocenil, že laické hnutí, které vzniklo během pořádání Druhého vatikánského koncilu ve snaze žít „evangelium bez slev“, klade do svého středu živého Ježíše Krista. „Životní zaměření vašeho hnutí – řekl - umožňuje soustředit se nikoli na sebe, nýbrž na živou Ježíšovu osobu“:

Mnohokrát se také v církvi domníváme, že jsme dobrými křesťany, protože se věnujeme dobře organizované sociální a charitativní činnosti. To je dobře a jsou to dobré věci. Nesmíme však zapomínat, že mízou nesoucí život a přetvářející srdce je Duch svatý, Kristův Duch. Nechte Jej přebývat ve svém srdci a ve své činnosti. Právě tehdy, budete-li s Ním pevně sjednoceni jako ratolesti vinného kmene (srov. Jan 15,1-9), budete moci jít na periferie světa.

Svůj způsob evangelního života - řekl dále papež – praktikujete v kontextu laicity a svobody. Různé formy příslušnosti k vašemu sdružení jsou rovné způsoby závazku a účasti na ideálech jediného společenství. Uchovávejte a rozvíjejte toto bratrské společenství a výměnu darů sloužící lidskému a křesťanskému růstu všech, a spolu s kreativitou, optimismem, radostí a odvahou jděte – pokud je to správné – i proti proudu. Buďte bdělí na svojí duchovní cestě a vždycky si pomáhejte prokazovat vzájemnou lásku, což znamená bránit se před individualistickým egoismem, abyste byli opravdovými svědky evangelia.“

Drazí laici, jste lidmi pohrouženými do světa a zapojeni do pozemských skutečností, abyste sloužili dobru člověka. Jste povoláni šířit křesťanské hodnoty v prostředí, kde působíte svědectvím a slovem, setkáváním s lidmi v jejich konkrétních situacích, aby měli plnou důstojnost a došli spásy v Kristu. On je plností každé lidské bytosti, protože zjevením tajemství Otce a Jeho lásky plně odhaluje také člověka jemu samému a dává mu poznat vznešenost jeho povolání (GS, 22).“.

Řekl papež s použitím citace pastorální konstituce Druhého vatikánského koncilu o církvi v dnešním světě. Členy laického sdružení Následuj mne dále povzbudil, aby se jako laici v první linii cítili aktivní součástí poslání církve, žili svoji profánnost a věnovali se skutečnostem pozemské obce: rodině, profesi a různým výrazům sociálního života. Tak budete moci na způsob kvasu vnášet evangelního ducha do záhybů dějin svým svědectvím víry, naděje a lásky“ – řekl papež František členům zmíněného laického sdružení.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.