Petrův nástupce přijal Korejskou biskupskou konferenci

12.3.2015 

Jihokorejská biskupská konference je ve Vatikánu v tomto týdnu na kanonické návštěvě ad limina. Dnes její členy přijal papež František a jako při obdobných setkáních s jinými biskupy rozdal svou promluvu ve formě psaného textu.

Svatý otec žádá, aby korejští biskupové sdíleli obsah psaného dokumentu také s mongolskou církví, kterou oceňuje jako malé společenství, hlásající evangelium na rozlehlém území. V úvodu promluvy papež vzpomíná na loňskou srpnovou cestu na Korejský poloostrov u příležitosti Asijského dne mládeže a prohlašuje, že tato apoštolská návštěva se vryla jako „trvalé povzbuzení“ do jeho služby všeobecné církvi. Papež zdůrazňuje, že významnými aspekty této asijské cesty byly „paměť, mládež a poslání utvrzovat bratry ve víře“.

V souvislosti s prvním hlediskem – tedy uchováním paměti – papež zmiňuje beatifikaci korejských mučedníků, kteří celistvě hledali pravdu, byli věrni nejvyšším principům a svědčili o milosrdné lásce a soudržnosti. Jejich příklad je pro nás ponaučením, vysvětluje Petrův nástuce, a to rovněž pro dnešní dobu, která navzdory technologickým a komunikačním pokrokům dovádí lidi ke stále většímu osamění a oslabuje společenské vazby.

Proto je důležité, přechází papež ke druhému a třetímu hledisku, aby farnosti, školy a střediska apoštolátu byly „místy skutečného setkávání“. Když se setkáváme s Ježíšem a zakoušíme jeho soucit, stávají se z nás „stále důvěryhodnější svědci jeho spásonosné moci“, pokračuje Svatý otec a vybízí biskupy, aby stáli nablízku mládeži: Tato blízkost nejenom posílí instituci a společenství církve, nýbrž napomůže lepšímu chápání problémů mladých lidí a jejich rodin. Sdílejte s mladými lidmi pravdu o Ježíši Kristu tak, aby ji mohli pochopit, naléhá papež dále. Mladí lidé nás přivolávají zpět k původnímu poslání, jestliže naše životy již neodrážejí víru, podotýká František. V tomto smyslu může jejich poctivost pro nás být velkou pomocí. V samém závěru se papež k jihokorejským biskupům obrací slovy: Buďte pravými otci a služebníky, jako Kristus, který nepřišel, aby si nechal sloužit, ale aby sloužil.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.