Salvadorský biskup Oscar Romero bude blahořečen 23. května

11.3.2015 

Jak dnes během své návštěvy Salvadoru oznámil italský arcibiskup Vincenzo Paglia, datum beatikace tamního biskupa Oscara Romera, zavražděného z nenávisti k víře 24. března 1980, bylo stanoveno na letošní 23. květen. Předseda Papežské rady pro rodinu je postulátorem beatifiční kauzy Oscara Romera, která byla zahájena už v roce 1997.

To, že oznámil datum blahořečení právě dnes, není náhodné. Jedná se totiž o předvečer jiné památky – 12. března 1977, tři roky před Romerovou smrtí, byl v Salvadoru zavražděn jiný katolický kněz, jezuita O. Rutilio Grande (foto). Zemřel spolu se dvěma rolníky cestou na bohoslužbu v jedné vesnické oblasti, a stal se tak první obětí z řady zločinů proti katolickému kléru v zemi, jejíž vláda se prohlašovala za katolickou.

Také v případě O. Rutilia Grandeho otevřela salvadorská diecéze počátkem ledna kauzu svatořečení. Cílem středoamerické církve je vést obě kauzy společně k plnému uznání svatosti obou mučedníků. Důvodem je “úzká vazba, která je pojí z teologické a pastorační perspektivy”, vysvětlil arcibiskup Paglia, kterého cituje dnešní vydání listu Avvenire.

Salvadorský jezuita hrál zásadní roli v Romerově pastoračním obratu, který se odvolává k 28. paragrafu apoštolské exhortace Evangelii nuntiandi. Papež František se s tímto svým spolubratrem setkal v sedmdesátých letech. “Poznal jsem Rutilia Grandeho na jednom setkání latinskoamerických jezuitů, avšak nemluvil jsem s ním. Po jeho smrti jsem se o jeho postavu hodně zajímal. Opustil totiž centrum, aby odešel na periferii. Byl to velikán”, prohlásil o salvadorském jezuitovi Petrův nástupce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.