Nuncius v Sýrii potvrdil propuštění zajatých křesťanských rodin

9.3.2015 

Křesťané, kteří 23. února na severovýchodě Sýrii padli do zajetí tzv. Islámského státu, byli propuštěni v polovině minulého týdne, mezi 5. a 6. březnem. Pro agenturu Asia News to potvrdil apoštolský nuncius v Sýrii, mons. Mario Zenari.

Podle jeho slov je v bezpečí celkem 52 rodin, zatímco v rukách džihádistů nadále zůstává 16 lidí, křesťanů a Kurdů. Rodiny byly propuštěny bez platby výkupného, dodal arcibiskup Zenari. Důvodem jejich únosu byla zřejmá snaha teroristů použít rukojmí jako lidské štíty. Oblast kolem Hasaky, která leží na hranicích s Tureckem, je pro teroristy strategicky významná kvůli dodávkám zbraní, zásob a přílivu bojovníků. Region podle místních svědků opustilo více než pět tisíc věřících asyrské církve, jedné z nejstarších křesťanských blízkovýchodních komunit.

Ani v ostatních částech Sýrie se situace nelepší. Apoštolský nuncius mluví o dramatických dnech jak v Damašku, tak v severosyrském Aleppu. „Nad hlavou nám přelétají letadla a bomby dopadají všude“, říká arcibiskup Zenari, a „také příští dny nebudou lepší“, uzavírá pro agenturu Asia News.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.