Přísaha nového komořího svaté církve římské

9.3.2015 

Kard. Jean-Louis Tauran, předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog, dnes dopoledne složil přísahu kardinála komořího svaté církve římské. Krátké liturgii v kapli Urbana VIII. Apoštolského paláce předsedal papež František, aniž by pronesl promluvu. Kard. Tauran po přečtení textu přísahy vyslovil krátké poděkování:

“Svatý otče, máte před sebou Apoštolskou komoru, tedy kněze, jejichž jediným cílem je služba církvi. Všichni jsme ochotni vydat ze sebe to nejlepší, aby za všech okolností byla hájena práva Svatého stolce. Jsme si vědomi povinností, které nás dnes i zítra zavazují. Modlíme se, aby naše zanedbání nikdy nezakryla obraz a svědectví Apoštolského stolce, této římské církve, která předsedá v lásce. (…) Ujišťuji vás, Svatý otče, že podle vašeho přání budeme dbát na respektování práva, na střídmost v chování a na spolupráci se všemi členy římské kurie. Víme a věříme, že „kde je Petr, tam je církev“.

Prohlásil nový kardinál komoří, který byl jmenován 20. prosince a následuje v úřadě kard. Tarcisia Bertoneho. Dodejme, že jeho úkolem je spravovat majetek a práva Apoštolského stolce v době papežovy nepřítomnosti v Římě, anebo v období uprázděného petrovského stolce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.