Církev si připomíná Bl. Frederika Janssooneho

5.8.2004 

Narodil se v Lille v Severní Francii v rodině skromných zemědělců. Jeho otec zemřel v době kdy Frederik byl ještě mladý. Začal pracovat jako cestující obchodník aby mohl pomáhat rodině. Podporován jeho matkou, vstoupil v roce 1864 do Františkánského konviktu v Amiens. Po vysvěcení na kněze strávil mnoho let na svatých místech v Palestině a v Egyptě, kde sloužil s respektem a zanícením všem obyvatelům země, jak křesťanům tak muslimům. Podílel se na stavbě nových kostelů, domovů pro sirotky a poutních domů. Během dlouhého období sucha v Palestině, které přineslo začátkem 80 tých let 19 tého století hladomor, rozděloval pomoc získanou z jeho cest do Francie a Kanady.

Z Palestiny byl poslán do Kanady, kde se věnoval psaní knich zaměřených na spiritualitu a reorganizoval Třetí Řád Sv. Františka v Kanadě podle nových pravidel. Byl znám zvláště jako dobrý kazatel.

V září roku 1988 ho Jan Pavel II blahoslavil jako předchůdce nových a více bratrských vztahú mezi Křesťanstvím a Islámem a jako apoštola Kanady.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.