100 milionů euro na pomoc rodinám v Itálii

26.2.2015 

Itálie je „utrmácenou zemí, která se snaží obnovit a vytvořit svoji budoucnost“ – řekl předseda Italské biskupské konference kardinál Angelo Bagnasco při včerejší prezentaci charitativního projektu nazvaného „Půjčka naděje“. Italští biskupové se rozhodli ve spolupráci s italskou bankou Intesa San Paolo poskytnout letos a příští rok celkem 100 milionů euro rodinám, které se ocitly v nouzi, a drobným podnikatelským subjektům. „Oživení, které naznačují některé ekonomické ukazatele – řekl kardinál Bagnasco – bohužel není patrné v realitě“:

Naše farnosti jsou obleženy, naše Charity jsou doslova obleženy lidmi, kteří hledají práci, zaměstnání. Víme také, že určitá a bohužel značná část lidí už práci ani nehledá, protože už rezignovali.

Sociální iniciativa italského episkopátu sahá již do roku 2009, kdy bylo za pomoci zmíněné italské banky podpořeno 4 500 rodin formou mikrokreditu, který je narozdíl od reklamních sloganů skutečně výhodný. Pro letošní rok se chystá podpora pro dalších 7 500 rodin. Jde o půjčky poskytované rodinným podnikům, které budou moci obdržet až 25 tisíc euro. Zástupce banky Intesa San Paolo, Carlo Messina k tomu podotýká:

Počet rodin, které budou moci přijmout tuto pomoc, znásobíme třikrát, takže pokud jsme loni pomohli téměř 5 tisícům rodin, letos jich bude 15 tisíc. Projekt považuji za naprosto koherentní s hodnotami našeho peněžního institutu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.