Lvovský arcibiskup o situaci na Ukrajině

24.2.2015 

Svatý otec byl zaskočen zprávami o dění na Ukrajině, říká lvovský arcibiskup latinského obřadu Mieczyslaw Mokrzycký, dřívější dlouholetý osobní sekretář Jana Pavla II. a Benedikta XVI. Papež František ujistil ukrajinské biskupy, že bude v rozhovorech s představiteli zodpovědnými za mír ještě více naléhat na to, aby bylo zastaveno prolévání krve. Arcibiskup Mokrzycký to řekl Vatikánskému rozhlasu po setkání s Petrovým nástupcem, který přijal ukrajinský episkopát tvořený biskupy východního i latinského ritu v rámci kanonické návštěvy ad limina. Lvovský arcibiskup polské národnosti zdůraznil, že „výzvy k míru a solidaritě, které vyjádřil papež i mezinárodní instituce, jsou velmi důležité, protože posilují na duchu. „Domníváme se však – dodal – že je to málo. Rusko by mělo být vystaveno větším konsekvencím, aby ukončilo ozbrojené akce“ – říká arcibiskup Mokrzycký:

Je to velmi těžká situace pro celý ukrajinský národ. Do této války jsou vtaženi všichni, nejenom obyvatelé dotyčného regionu. Má dopad na celou Ukrajinu. Také mnozí mladí lidé ze západní Ukrajiny se války účastní. Mnozí se vracejí v rakvích. Mnozí jsou zmrzačeni fyzicky a psychicky. Snažíme se být blízko lidem a rodinám, které přišly o své otce a syny. A třebaže by někteří z tohoto regionu chtěli patřit k Rusku a někdy jsou rozděleny také rodiny, jsme toho názoru, že to není bratrovražedná válka. Nebojují tady Ukrajinci proti Ukrajincům. Většinou jde o naverbované žoldáky, propuštěné z vězení, obyvatele Ruska, kteří zde bohužel vedou brutální válku proti Ukrajině a obírají ji o mír, spravedlnost a také o právo na nezávislost.

Tolik arcibiskup Mokrzycký o válce, kterou papež František během generální audience 4. února t.r. nazval „bratrovražednou“ z toho důvodu, že ji mezi sebou vedou lidé, kteří jsou navíc pokřtění.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.