Videa tzv. islámského státu. Odborník: Nehrajme jejich hru

23.2.2015 

Itálie. Krutost videoklipů, publikovaným tzv. Islámským státem, se neustále stupňuje. Nad touto komunikační strategií, založenou na stále hrůznějších poselstvích, se zamýšlí prof. Paolo Branca, islamolog z milánské Katolické univerzity.

”Bohužel se mi to jeví jako vědomá volba upřednostňovat jazyk apokalyptického střihu. V krizovém prázdnu, které zanechaly donedávna převažující velké ideologie, může takováto volba zapůsobit na méně vyrovnané osobnosti a přitáhnout je půvabem strašlivého dění.”

Proč tato hrůzná strategie nevzbuzuje hněv nebo rozpaky samotných džihádistů, a naopak je, jak se zdá, ještě více připoutává?

”Popravdě řečeno se před nedávnem objevily zprávy o tom, že někteří lidé se chtěli vrátit zpět, poté, co se vrhli do onoho bláznivého dobrodružství. Více mne ale znepokojuje skutečnost, že jazyk Islámského státu přebírají ti, kteří tento subjekt odsuzují. Zneklidňuje mne to, protože když se užívá tentýž jazyk, už nechápu, čím se jeden od druhého liší.”

Existuje množství pochybností o pravosti videa, dokumentujícího smrt 21 egyptských koptů. (Např. na fotce vzaté z videa dvou japonských zajatců v italském listu La Stampa nesouhlasí stíny jejich hlav a postav…) Myslíte, že také manipulace s obrazem je součástí programové komunikační strategie Islámského státu?

”Je dostatečně známo a potvrzeno odborníky z oblasti sociologie komunikačních technik, že k dosažení účinku není nutné, aby sdílená skutečnost byla pravdivá. Stačí, že ji tak vnímáme. Už Orson Welles ve své době vysílal rozhlasovou reportáž o invazi mimozemšťanů ve Spojených státech, aniž by upřesnil, že se jedná o sci-fi. Několik lidí strachem vyskočilo z okna. Ve společnosti, založené na informaci, je tedy bohužel možné dosáhnout žádaného účinku, ačkoli se později informace dementuje nebo se vloudí pochybnosti.”

Jak tyto obrazové zprávy vnímá poctivě praktikující islámský svět?

”U normálních lidí určitě vyvolávají velké pohoršení. Mám obavy, že státní představitelé se ale staví na stejnou úroveň svých protivníků, anebo jsou jejich reakce příliš vlažné. Myslím, že islámský svět prochází hlubokou krizí a musí se opětovně chopit interpretace svých vlastních kořenů, vložit je do kontextu a analyzovat je historicko-kritickou formou. Jinak bude pro kohokoli možné manipulovat s koranickými verši a ospravedlňovat jimi ty nejhorší věci.”

Máte návod na to, jak vzdorovat této vnucované propagandě?

”Myslím, že v mediálním oběhu zcela chybí dobré zprávy o lidech, kteří žijí řádně a mají výborné vztahy se svými sousedy, což třeba tady v Evropě nemusí být pouze muslimové. Takových lidí není málo. Chtělo by to více snahy hledat takové dobré vzory a hlavně je přivést do světel reflektorů, aby se s nimi zejména mladí lidé mohli ztotožnit, vidět v těchto příkladech a životních stylech pozitivní inspiraci.”

Soudí italský profesor.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.