Kardinál Baldisseri: Rodina je širší realita než manželé

21.2.2015 

Generální sekretář biskupské synody, kardinál Lorenzo Baldisseri prezentoval knihu „Člověk a manželství: tajemství, reflexe a život“ vydanou Vatikánským knižním nakladatelstvím v kontextu chystaného řádného zasedání biskupské synody o rodině. V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas kardinál Baldisseri řekl:

V minulosti se hodně zdůrazňovala zásadní role manželství, které je základní buňkou společnosti a tvoří rodinu. Nyní bychom chtěli položit důraz na rodinu. Rodina není jenom pár. Manželství jsou dva lidé, kteří vytvářejí svazek, plán založit rodinu. Tu pak tvoří především děti. Rodina se tak stává mnohem širší realitou a proto také v oblasti práva je třeba učinit krok navíc. Mluvilo se hodně o bonum coniugum, tedy prospěchu manželů, a my chceme zdůraznit bonum familiae, tedy prospěch rodiny.

Jak pokračuje příprava řádného zasedání biskupské synody o rodině?

Jsme v období mezi synodami, tedy v období reflexe nad mnoha body, zvláště těmi, které vyšly najevo v závěrečné zprávě Relatio Synodi. Jsme proto velmi zvědavi, až budeme moci studovat a prohloubit ohlasy na tato témata a na tyto problémy. Dotazník byl rozeslán. Existuje již zásadní dokument, tedy zmíněná závěrečná zpráva a na jeho základě jsme pomocí otázek opět žádali reakci biskupských konferencí, Božího lidu ve světě, který nám může poskytnout další podněty. Jde spíše o reflexi, tedy zjistit, co dnes lidé a složky celé církve navrhují a co mohou nabídnout, aby synoda měla k dispozici více elementů a mohla nalézt adekvátní pastorační směrnice.

Říká kardinál Baldisseri, generální sekretář biskupské synody.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.