Papež František přijal německou spolkovou kancléřku

21.2.2015 

Papež František dnes dopoledne přijal na soukromé audienci kancléřku Spolkové republiky Německo, paní Angelu Merkelovou. Německá křesťanskodemokratická politička do Říma přicestovala z Francie, kde v pátek hovořila s prezidentem Hollandem. Dnešní setkání s papežem trvalo zhruba čtyřicet minut a věnovalo se zejména nadcházejícímu výročnímu summitu států skupiny G7, který bude letos v červnu hostit bavorský zámek Elmenau. Německá spolková kancléřka se s papežem Františkem setkala podruhé; první audience u současného římského biskupa se konala krátce po jeho nástupu na Petrův stolec, v květnu 2013.

Tiskové prohlášení Svatého stolce vypočítává témata, kterým byla při schůzce věnována zvláštní pozornost: boj s chudobou, hladem a zotročováním lidí, práva žen, péče o zdraví ve světovém měřítku a ochrana životního prostředí. Projednávala se rovněž problematika lidských práv a dodržování náboženské svobody v některých částech světa a bylo poukázáno na důležitost duchovních hodnot pro sociální soudržnost. Při hovoru o evropské situaci obě strany zdůraznily úsilí o mírové řešení ukrajinského konfliktu, sdělil Svatý stolec.

Tytéž otázky budou na programu jednání vrcholného summitu G7, uvedla po audienci Angela Merkelová:

“Velice mne potěšilo, že naše agenda obsahuje témata, která jsou významná pro papeže Františka a katolickou církev. Zejména se tu jedná o téma boje s chudobou.

Německo jako současná předsedající země skupiny G7 chce klást zvláštní důraz na oblast zdravotnictví, vysvětlila Merkelová a uvedla následující příklad:

“Jak jsem mohla papeže informovat, můžeme dnes navýšit prostředky na světový očkovací program natolik, že v příštích letech bude moci být očkováno 300 milionů dětí, zejména v Africe. Přispíváme tak ke zdravému růstu těchto dětí.“

Ve středu pozornosti bavorské vrcholné schůzky bude dále stát žena. Zejména její sebeurčení, samostatnost a odborné vzdělávání, pokračuje Angela Merkelová.

“Právě role žen v rozvojových zemích má zvláštní význam, také co se týče budoucnosti rodiny. Stejně tak musíme mnoho vyřešit v otázce zrovnoprávnění žen ve vyvinutějších a průmyslových zemích.“

Rozhovor s papežem byl velice obohacující, uzavřela německá spolková kancléřka, která si, obdobně jako jiní státní představitelé, z audience odnášela výtisk Františkovy apoštolské exhortace Evangelii gaudium. Papež jí navíc obdaroval pamětní medailí s obrazem svatého Martina. Poznamenal přitom, že tuto medaili rád politikům dává, aby jim rozprostřený světcův plášť připomínal ochrannou službu, kterou jsou zavázáni svým národům.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.