Thajsko zakázalo pronájem dělohy pro zahraniční páry

20.2.2015 

Thajský parlament dnes schválil zákon, kterým zakazuje tzv. náhradní mateřství pro zahraniční páry. Chce tím zastavit stále narůstající řetězec „těhotenského průmyslu“, který z Thajska učinil oblíbený cíl „oplodňovací turistiky“. „Přijaté opatření chce zabránit tomu, aby se z Thajska stala děloha celého světa“, vysvětluje pro agenturu Asia News poslanec Wanlop Tankananurak. Zákon znemožňuje zahraničním párům pronájem dělohy u thajských žen. V případě thajských nebo smíšených párů je náhradní mateřství povoleno pod podmínkou, že náhradní matce je více než 25 let. Porušení zákona se trestá nanejvýš desetiletým odnětím svobody.

Rozhodnutí thajského parlamentu, který zákon projednával od srpna loňského roku, uspíšilo několik skandálních případů. První se týká Gammyho, novorozence s Downovým syndromem, kterého porodila thajská matka. Australští biologičtí rodiče dítě opustili, avšak ponechali si Gammyho dvojče – sestřičku, která nebyla zdravotně postižená. Po dlouhém právním procesu dnes postižený Gammy žije se svou thajskou matkou. Velký rozruch vzbudil rovněž případ japonského muže, který byl biologickým otcem nejméně 16 dětí, narozených z náhradních thajských matek. Místní média v této souvislosti mluvila o „továrně na děti“.

Náhradní mateřství se dnes praktikuje v Indii, Číně, Bangladéši, Rusku, Ukrajině, Řecku, Španělsku, Spojeném království, Kanadě a osmi státech USA. Italský katolický deník La Croce zorganizoval podpisovou petici, která požaduje po Organizaci spojených národů, aby uvalila moratorium na toto nelidské obchodování. Podnětem k sepsání petice se stala smrt sedmnáctileté indické ženy, Sushmy Pandeyové, která zemřela na následky hormonální stimulace, navozující umělé těhotenství. Hovoří Mario Adinolfi (foto), ředitel italského listu:

“Žádáme po Organizaci Spojených národů, aby vyhlásila moratorium, které by na světové úrovni zablokovalo pronájem dělohy. Tento mechanismus, který zotročuje lidskou bytost a dělá z mateřství zboží, je prostě nepřípustný. K našem velkému údivu jsme za pouhých pár dní sesbírali třicet tisíc podpisů, přičemž na konci podpisové kampaně chceme dospět k více než třem stům tisícům podpisů. Dnes existují státy, které tuto neblahou praxi maskují právní terminologií. Kupříkladu v některých zemích se pod trestním postihem nesmí užívat výraz „pronájem dělohy“, nýbrž pojmy jako „mateřství pro druhé“, „podpůrné mateřství“, či jejich zkratky. Tím se odnímá fyzičnost kupní smlouvě, která zasahuje a uráží ženské tělo a z dětí činí předměty ke koupi. Slova jsou ale důležitá, a proto věci nazýváme pravými jmény. Žádáme, aby byl zakázán pronájem dělohy, zotročování žen a redukování lidí na věci.“

Uvedl pro Vatikánský rozhlas italský novinář a politik Mario Adinolfi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.