Papež František: Rodina nás uvádí do bratrství v širším smyslu

18.2.2015 

Patnáct tisíc poutníků dnes za slunečného počasí očekávalo papeže Františka na Svatopetrském náměstí. Petrův nástupce pokračoval v cyklu katechezí o rodině a svou promluvu věnoval vztahu mezi sourozenci. „Tento vztah – řekl mimo jiné papež – zahrnul Bůh v Ježíši Kristu požehnáním, takže jej „rozšiřuje nepředstavitelným způsobem a uschopňuje ho překonat jakýkoliv rozdíl mezi národy, jazyky, kulturami a dokonce i náboženstvími“. V samotném závěru katecheze pak František řekl:

Dnes je více než kdy jindy nutné bratrství opětovně postavit do středu naší technokratické a byrokratické společnosti. Pokud toto nastane, také svoboda a rovnost začnou správně intonovat. Nezbavujme tedy s lehkým srdcem své rodiny toho, aby kvůli ostychu nebo strachu nezažívaly krásu, kterou přináší sourozenecká zkušenost mnoha synů a dcer. A neztrácejme důvěru v šíři obzoru, kterou si je víra schopna odnést z této zkušenosti, ozářené Božím požehnáním.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Poté papež František zdravil různé jazykové skupiny, mezi kterými byli také ukrajinští poutníci se svými biskupy.

“Srdečně zdravím biskupy z Ukrajiny, Слава Ісусу Христу!, kteří přijeli na návštěvu “ad limina”, spolu s diecézními poutníky, kteří je doprovázejí. Bratři a sestry, vím, že mezi mnoha prosbami, které přinášíte ke hrobům apoštolů, je žádost o pokoj na Ukrajině. V srdci nosím tutéž touhu a připojuji se k vaší modlitbě, aby se co nejdříve do vaší země navrátil trvalý mír. Kéž vám Bůh žehná!”

V samém závěru generální audience se Svatý otec vrátil k současnému dění v Africe:

“Chtěl bych ještě jednou vyzvat k modlitbě za naše egyptské bratry, kteří byli před třemi dny zabiti v Libyi pouze kvůli tomu, že byli křesťané. Ať je Pán přijme ve svém domě a dodá útěchu jejich rodinám a společenstvím. Modleme se také za mír na Blízkém východě a v severní Africe, pamatujme na všechny zesnulé, zraněné a uprchlíky. Kéž by mezinárodní společenství nalezlo mírové řešení složité situace v Libyi.“

Po společné modlitbě Otče náš udělil Petrův nástupce své apoštolské požehnání.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.