Druhý den zasedání kardinálské konzistoře

13.2.2015 

Polední brífink v Tiskovém středisku Svatého stolce přiblížil další den jednání na kardinálské konzistoři. Jak uvedl O. Federico Lombardi, konzistoře se účastní 164 kardinálů. Během včerejška jich promluvilo čtyřicet na téma kuriální reformy.

”Více vystoupení se věnovalo vztahu římské kurie a místních církví – opakovaně se tedy skloňoval termín decentralizace, avšak ve smyslu subsidiarity. Jiné hlasy, které pocházely zejména ze států se slabou pozicí katolické církve, ovšem naopak potvrdily užitečnost ústřední služby Svatého stolce. Hodně se hovořilo o koordinaci, a to i v rámci kurie. Dalším bodem byly mezinárodní vztahy, které mají zůstat zejména v kompetenci státního sekretariátu Svatého stolce a nikoli jiných kuriálních úřadů, což zaručuje jednotu a kontinuitu pohledu na otázky mezinárodní povahy. Vícekrát se vracelo téma byrokratického zeštíhlení, zodpovědnosti laiků a zejména žen v zodpovědných pozicích římské kurie.”

Dnes kardinálové jednali o ekonomických otázkách.

”Dopoledne vyplnila obsáhlá relace na téma hospodaření a ekonomických úřadů. Promluvil kardinál Pell, prefekt Ekonomické rady, a vicekoordinátor téhož úřadu, který předtím vedl referenční komisi pro ekonomicko-administrativní záležitosti Svatého stolce (COSEA). Přiblížil práci, kterou tato komise odvedla v loňském roce. Předchozí konzistoř se totiž věnovala přípravě synody o rodině, a proto teprve na nynější konzistoři nastala možnost kardinálský sbor šířeji informovat o reformě vatikánských ekonomických úřadů a systému hospodaření.”

Uvedl na dnešní tiskové konferenci O. Federico Lombardi. Dnes odpoledne na konzistoři vystoupil kard. O´Malley, který referoval o Komisi na ochranu nezletilých, jejím složení, cílech a projektech.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.