O. Lombardi: Reforma římské kurie ještě není na dohled

12.2.2015 

Ředitel tiskové střediska Svatého stolce na dnešní tiskové konferenci informoval o průběhu jednání kardinálů na dnešní konzistoři. Pokud jde o reformu římské kurie, nepředpokládá se, že nová apoštolská konstituce vznikne v nejbližší době:

Nejsme v situaci, že by finalizace tohoto dokumentu byla na dohled. Je zapotřebí doby zrání a důkladného studia také z teologického a kanonického hlediska, aby byl ve všech jednotlivostech dobře zpracován. Pohybujeme se tedy ve lhůtách poměrně značných a dlouhých.

O. Lombardi dále informoval, že na dopoledním zasedání konzistoře vystoupil koordinátor rady devíti kardinálů kardinál Maradiaga, který poznamenal, že úloha této rady překračuje pouhou reformu kurie. Sekretář zmíněné rady arcibiskup Semeraro představil teologické a eklesiologické důvody sjednocení několika nynějších papežských institucí do dvou kongregací. První by měla mít na starosti laikát, rodinu a život a druhá – charitativní – by zahrnovala nynější radu Cor Unum, Iustitia et Pax, migranty a pastoraci ve zdravotnictví. V jejím rámci, jak informoval vatikánský tiskový mluvčí, je navrženo také oddělení zabývající se ekologií, včetně ekologie člověka. O. Lombardi vyloučil, že by na čele některého z nových úřadů mohl stanout laik. Nic však nebrání tomu dodal, aby laik stál v čele jednotlivého oddělení. Vatikánský mluvčí zdůraznil, že podoba reformy je stále věcí diskuse. Stále otevřenou otázkou je budoucí autonomie papežských akademií. O. Lombardi zdůraznil, že se neplánuje ustanovení zvláštní funkce moderátora kurie, poněvadž tento úkol bude dále patřit státnímu sekretariátu. Ve vystoupeních dvanácti kardinálů, kteří promluvili dnes dopoledne, zaznělo téma synodality a kolegiality a rozdílů mezi těmito dvěma dimenzemi. O. Lombardi informoval rovněž o tom, že na konzistoři vystoupí kardinál George Pell, který předloží zprávu o činnosti Ekonomického sekretariátu.
Příští setkání rady devíti kardinálů bylo stanoveno na 13. - 15. dubna.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.