Zasedala synoda chaldejské církve

10.2.2015 

„Regionální vláda v Kurdistánu a národní irácká vláda musí vyčlenit příslušné prostředky na podporu rodin, které teroristé tzv. Islámského státu vyhnali z jejich domovů a obrali o majetek. Národní a mezinárodní síly se mají spojit v jednotné akci, osvobodit obsazená území a zajistit ochranu a návrat křesťanských uprchlíků.“ Tyto požadavky vznesla synoda chaldejské církve, která minulý víkend zasedala v bagdádském sídle patriarchy Louise Raphaela Sako. Biskupové této východní církve se na synodě mimo jiné shodli, že založí tzv. „chaldejskou ligu“, občanskou organizaci, která by projednávala politické a sociální otázky spojené s budoucností chaldejské komunity.

Synoda dále řešila některé vnitrocírkevní otázky – zejména střet, který nastal mezi iráckým patriarchou a biskupem chaldejské diaspory v kalifornském San Diegu. Právě do této a jiných zámořských diecézí se uchýlili někteří chaldejští kněží a řeholníci, kteří nyní odmítají patriarchovy pokyny k návratu do irácké pastorace. Poté, co desetitísíce křesťanů byly nuceny opustit Ninivskou planinu, synoda chaldejské církve potvrdila, že její pastýři zůstanou nablízku trpícímu iráckému lidu a vynaloží veškeré úsilí k službě, duchovnímu povzbuzení a rozsévání naděje v lidských srdcích.

Biskupská synoda chaldejské církve také rozhodla, že bude každoročně v pátek velikonočního oktávu uctívat mučedníky, kteří před sto lety zahynuli rukou Mladoturků. Genocida, která je u nás známá jako protiarménská, se nevyhnula ani věřícím asyrské, chaldejské a syrsko-katolické církve.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.