Papež připomněl Světový den nemocných

8.2.2015 

Na svatopetrském náměstí se dnes sešlo 50 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou polední promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František mimo jiné řekl:

Když Kristus uzdravuje nemocné, vybízí nás k zamyšlení nad smyslem a hodnotou nemoci. A to nám připomíná Světový den nemocných, který budeme slavit ve středu 11. února na liturgickou památku Panny Marie Lurdské. Kristovo dílo spásy se nevyčerpává osobou Krista v rámci Jeho pozemského života, nýbrž pokračuje prostřednictvím církve, svátosti lásky a Boží něhy prokazované lidem. Když Ježíš posílá svoje učedníky, uděluje je jim dvojí poslání: zvěstovat evangelium spásy a uzdravovat nemocné (srov. Mt 10,7-8). Církev věrná tomuto učení vždycky považovala péči o nemocné za integrální součást svého poslání. „Chudé a trpící budete mít mezi sebou vždycky,“ upozorňuje Ježíš (srov. Mt 26,11), a církev je neustále cestou nachází a nemocné pokládá za přednostní cestu k setkání s Kristem, aby Jej mohla přijmout a sloužit Mu. Pečovat o nemocného, přijímat jej a sloužit mu, znamená sloužit Kristu, protože nemocný je Kristovým tělem.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Anděl Páně je ZDE

Po hlavní promluvě připomněl papež dnešní liturgickou památku sv. Josefiny Bahkity, súdánské řeholnice, která jako dívka prožila dramatickou zkušenost oběti obchodu s lidmi. Vyšší konference řeholních představených na tento den proto vyhlásili Den modlitby a reflexe proti obchodu s lidmi.

Povzbuzuji všechny, kdo jsou zapojeni do pomoci mužům, ženám a dětem zotročovaným, vykořisťovaným a zneužívaným jako pracovní síla či nástroj rozkoše a nezřídka jsou mučeni a mrzačeni. Doufám, že ti, kteří nesou vládní odpovědnost, se rozhodně přičiní o odstranění příčin této hanebné metly, která je opravdu ostudnou metlou nehodnou civilizované společnosti. Každý z nás, ať se cítí vázán být hlasem těchto našich bratří a sester, ponížených ve svojí důstojnosti. Prosme společně Matku Boží za ně a za jejich příbuzné.

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.