Papežovo videoposelství: Stvoření mají chránit nejenom křesťané, ale všichni

7.2.2015 

„Vážný problém hladu ve světě lze vyřešit jedině odstraněním nerovnosti, která je kořenem veškerého zla“ – zdůraznil dnes papež František ve videoposelství adresovanému účastníkům přípravného sympozia světové výstavy Expo 2015 v Miláně, která bude věnována právě problematice potravin. Drama mnohých, kteří trpí hladem a bojují o přežití – řekl papež – ještě zhoršuje tzv. paradox hojnosti. Světové produkci potravin, které stačí pro všechny, neodpovídá rovná distribuce v důsledku jejich plýtvání, vyhazování a přehnané konzumace. Svatý otec vyzval překonat pokušení zůstat u pouhého zamyšlení, které nemá vliv na realitu a poukázal na tři konkrétní momenty. První se týkal způsobu jednání:

Mějte pohled a srdce upřené nikoli na krizový pragmatismus, který vybízí jen k přechodným řešením, ale zaměřte se rázně na řešení strukturálních příčin chudoby. Pokud chceme opravdu vyřešit problémy a neztratit se s sofismatech je nezbytné vyřešit kořen veškerého zla, kterým je nerovnost. K tomu je třeba přijmout několik prioritních rozhodnutí: odmítnou absolutní autonomii trhů a finančních spekulací.

Druhý konkrétní postoj, na který papež poukázal, se týkal pilířů zdravé politické ekonomie:

Důstojnost člověka a obecné dobro. Tyto dva pilíře, který by měly tvořit strukturu politické ekonomie, jsou bohužel často jakýmisi zevnějšími doplňky sloužícími k sestavení politického projevu bez vyhlídek či programu skutečného celistvého rozvoje. … Buďte proto odvážní a nemějte strach se nechat interpelovat v politických a ekonomických projektech širším smyslem života, protože tak budete moci opravdu sloužit obecnému dobru, rozmnožovat a zpřístupňovat dobra tohoto světa pro všechny.

Třetím prvkem, o kterém se papež zmínil, byla ochrana životního prostředí:

Země nám byla svěřena, aby nám mohla být matkou, schopnou dát každému, co potřebuje k životu. Země je velkorysá a nic neodepře tomu, kdo se o ni stará. Země však žádá respekt, nikoli násilí nebo ještě hůře zpupnost vládců. Musíme ji předat našim dětem lepší, kultivovanější, protože nám byla pouze propůjčena. A tento postoj starostlivosti není výlučným závazkem křesťanů, nýbrž týká se všech.

Řekl papež František ve videoposelství účastníkům přípravného sympozia Světové výstavy Expo 2015 v Miláně.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.