Petrův nástupce o roli žen ve společnosti a církvi

7.2.2015 

„Je nezbytné dát v životě církve větší prostor ženám“ – řekl dnes papež František účastníkům plenárního zasedání Papežské rady pro kulturu, která pod vedením kardinála Ravasiho diskutovala „O ženských kulturách: rovnosti a diferenci“. Papež upozornil, že je třeba překonávat vzorce, které stavějí muže a ženu proti sobě, a osvojit si paradigma reciprocity v rovnocennosti a v různosti.

Je čas, aby se „ženy cítily ne jako na návštěvě, ale jako plnohodnotné účastnice různých oblastí sociálního a církevního života“. Papež František konstatoval, že tento krok je neodkladný a týká se nejenom pastýřů, ale také aktivních laiků ve světě politiky, kultury a ekonomie. Petrův nástupce přitom zdůraznil, že tento aspekt „netřeba pojímat ideologicky, protože ideologické brýle znemožňují vidět dobře realitu.“ Přinejmenším na Západě – dodal – máme již dávno za sebou světský vzorec sociální podrobenosti ženy mužovi, třebaže jeho negativní důsledky jsou tu a tam ještě patrné.

Překonali jsme také druhý vzorec, totiž pouhou mechanicky aplikovanou rovnost a absolutní stejnost. Vzniklo tak nové paradigma reciprocity v rovnocennosti a různosti. Vztah muž-žena by tedy měl uznávat nezbytnost obojího v tom, co je jim vlastní: tatáž přirozenost s vlastním uzpůsobením. Jeden pro druhého a naopak jsou nezbytní, aby mohli dosáhnout pravé plnosti lidství.

Papež František dále zmínil ženskou „tvořivost, která je horizontem předávání a ochrany života,“ a vyzdvihnul „přínos mnoha žen v rodinách, na poli výchovy k víře, v pastorační aktivitě, ve školské formaci, ale také v sociálních, kulturních a ekonomických strukturách“. Svatý otec se dotknul nezřídka bolestného dopadu kultury a biologie na ženské tělo:

Symbol života, ženské tělo je bohužel často napadáno a mrzačeno také těmi, kdo by měli být ochránci a průvodci žen. Četné formy otroctví, komercializace, mrzačení žen, nás proto zavazují přičinit se o odstranění těchto forem degradace, které ženu redukují na pouhý obchodovatelný předmět nejrůznějších trhů.

Potom Petrův nástupce poukázal na podíl žen v životě církve a zdůraznil, že „církev je ženského rodu“.

Jsem přesvědčen o naléhavé nutnosti dát ženám v životě církve více prostoru a mít přitom na zřeteli specifickou a odlišnou kulturní a sociální vnímavost. Proto je žádoucí, aby byla v komunitách žena pronikavěji a detailněji přítomna, aby byly ženy zapojeny do pastorační odpovědnosti, při osobním doprovázení jednotlivců, rodin a skupin a stejně tak i v teologické reflexi.

Současně papež František zdůraznil, že „nelze opomíjet nenahraditelnou roli ženy v rodině. Ženské vlohy totiž představují nejenom ryzí zdroj rodinného života, vyzařují ovzduší pohody a harmonie, ale vytvářejí realitu, bez níž by nebylo uskutečnitelné lidství:

Je také třeba povzbudit a prosazovat účinný podíl žen v různých veřejných sférách, ve světě práce na místech, kde jsou přijímána nejzásadnější rozhodnutí a současně zachovat jejich zcela přednostní účast a pozornost v rodině a pro rodinu.

„Netřeba ponechávat tíži přijímaných rozhodnutí jenom na ženách, protože všechny instituce, včetně církevního společenství jsou povolány ženám zaručovat svobodu, aby měly možnost přijímat sociální a církevní odpovědnost v souladu s rodinným životem“ – končil papež František promluvu na setkání se šedesáti účastníky plenárního zasedání Papežské rady pro kulturu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.