Chudá řecká církev pro chudé

5.2.2015 

Papež František dnes ve Vatikánu přijal Řeckou biskupskou konferenci u příležitosti její kanonické návštěvy ad limina. Více než devadesát procent obyvatel Řecka se hlásí k pravoslaví, katolíků je o málo více než jedno procento, tedy necelých sto padesát tisíc. Petrův nástupce opět řeckým pastýřům rozdal připravený text a dal přednost osobnímu rozhovoru. V psaném dokumentu řecké biskupy vyzývá, aby neúnavně vybízeli k důvěře v budoucnost a bránili se šířícímu pesimismu. Jak se dnes v Řecku žije? Odpovídá athénský arcibiskup, mons. Sevastianos Rossolatos.

”Ti, kdo měli peníze, mohou ještě žít klidně, zatímco mnozí lidé ze dne na den ztratili práci a v mnoha rodinách, kde pracovali oba rodiče, dnes nepracuje ani jeden. Majitelé malých obchodů nebo nevelkých podniků s několika zaměstnanci museli kvůli krizi zavřít. Také katolická církev je stále chudší, stejně jako lidé.”

Navzdory své vlastní chudobě se církev věnuje znevýhodněným vrstvám populace, podporuje mládež a přijímá migranty, ocenil papež František ve své promluvě. Co konkrétně církev dělá?

”Dělá to, co může. Ve všech diecézích pracují Charity, které se starají o uprchlíky, poskytují pomoc, rozdávají potraviny, provozují jídelny. Sestry Milosrdné lásky se věnují opuštěným ženám, narkomanům a návštěvám ve věznicích. Všímáme si, že o pomoc žádá stále více našich věřících, kteří zůstali bez práce. Kde ale máme hledat peníze, abychom jim pomohli?”

Jak čtete poslední volební výsledky a co vaše země dnes potřebuje?

”Řecko se nikdy nevydalo tak extrémně doleva, ve většině svých voličů. Komentuji a vysvětluji si to jako hlas zloby a zoufalství. Nyní všichni čekají. Máme naději, že Alexis Tsipras přivede jednotnou Evropu k poznání, že zastavení hospodářského rozvoje a pouhé vymáhání dluhů nikam nevede. Vládne tu naprosté zoufalství. Jediným východiskem je nalézt jiné způsoby, jak investovat a vytvořit pracovní místa, protože dnes se jenom vybírají peníze na splátku dluhů. Jediné štěstí je, že hodně prarodičů dosud ekonomicky pomáhá svým dětem a vnukům, protože rodina je v Řecku ještě jednotná. Ale také těmto prarodičům snížili důchody.”

Říká arcibiskup Athén, Sevastianos Rossolatos.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.