Svět je možné změnit jedině výchovou

3.2.2015 

V nové synodní aule v těchto dnech probíhá čtvrtý světový kongres Scholas Occurrentes, mezinárodní sítě škol, a to nejenom katolických či církevních, která vznikla v Buenos Aires z podnětu tehdejšího arcibiskupa Bergoglia. Studentům se nabízí společný výchovný program, vycházející z umění, sportu a technologie. Vatikánské sympozium ve čtvrtek zakončí videokonference (foto z loňského setkání) se studenty a učiteli různých světadílů za účasti papeže Františka, vysvětluje ředitel projektu Scholas, José María del Corral:

”Dosud nejlepší výsledky přinesla právě práce v Buenos Aires, když tam byl papež arcibiskupem. Tehdy jsme se snažili spojit dospívající a mladé lidi z různých náboženství – židy, katolíky a muslimy – a založili jsem síť takzvaných “sousedských škol”. Začali jsme se sedmdesáti studenty, za rok už jich bylo tisíc a po čtyřech letech již sedm tisíc studentů středních škol. V té chvíli jsme nahlédli do reality – vyskytly se tu nejrůznější zorné úhly, různá kréda a také obtíže, jejichž řešení jsme hledali – ať už to byl alkoholismus, drogy, nejistota, sklíčenost či strach mladých lidí. Při pohledu na výsledky věříme, že společnému soužití se naučíme životem pospolu, stejně jako se naučím kopanou, když se dám do hry.”

V čem spočívá váš projekt?

”Školy pracují ve čtyřech liniích. První je “linií olivovníku”, tedy výchova k míru. Kardinál Bergoglio zasadil olivovník na buenosaireském Májovém náměstí, a tím se před studenty zavázal, že bude podporovat kulturu míru. Dodnes bylo vysázeno půldruhého milionu takovýchto olivovníků. Druhou linií je výchova k občanství. Mladí lidé se z obyvatel musí stát občany, což se děje během několikaměsíční práce ve třídách, kdy se v síti pokoušejí řešit své problémy. Třetí linií je obeznámenost s projekty, které fungují ve světě, a snaha o jejich propojení. A konečně čtvrtou linií je výstavba tříd, kde by pro každého bylo místo a kde by se prostřednictvím technologie mohl zapojit.”

Papež František podnítil vznik mezinárodní sítě škol a dodnes projekt podporuje. Co to pro vás znamená?

”Znamená to, že se papež zajímá o jeho uskutečnění, o to, aby měnil svět. Mnozí světoví politici mluví o tom, že chtějí svět měnit, ale Františkův vzor přitahuje. Sám se totiž dává do kroku, nepolevuje a zve také druhé, aby činili totéž. Je přesvědčen, že svět se může změnit, a to nikoli zbraněmi, ale výchovou. A tato výchova nesmí zamykat dveře a zavírat do vězení. Výchova se děje v otevřené třídě, která pracuje i na ulici, v počítačové aule, kde mají všichni přístup k internetu. Výchova znamená hledat mladé lidi a přimět je, aby se vrátili do místa, které jim bylo vzdálené.”

Snahou probíhající konference je propojit akademický a univerzitní svět, politické kruhy, rodiny a pracovníky ve školství, aby se navrátili k “výchovné smlouvě”, což je pojem, na který papež často poukazuje. Dodejme, že dosud se do sítě Scholas Occurentes přihlásilo 400 tisíc škol.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.