Papež František oznámil, že pojede do Sarajeva

1.2.2015 

Na Svatopetrském náměstí se sešlo přibližně 30 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou polední promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František v komentáři ke dnešnímu evangeliu (Mk 1,21-28) mimo jiné řekl:

Co znamená „ten, kdo má moc“? Znamená to, že v Ježíšových lidských slovech byla cítit veškerá moc Boží Slova, byla cítit moc samotného Boha inspirující Písmo svaté. Jednou z charakteristik Božího Slova je to, že uskutečňuje, co říká. Boží slovo totiž koresponduje s Boží vůlí. My však často pronášíme prázdná slova, která nemají kořen, nebo mělká slova, která neodpovídají pravdě. Boží Slovo však odpovídá pravdě, pojí se s Boží vůlí a uskutečňuje, co říká. Ježíš ostatně hned po svém kázání prokazuje svoji moc, když v synagoze osvobodí člověka posedlého démonem (srov. Mk 1,23-26). Právě Kristova božská moc vzbudila reakci satana ukrytého v onom člověku. Ježíš okamžitě rozpoznal hlas zlého a „přísně mu rozkázal: »Mlč a vyjdi z něho!« (v. 25). Pouhou silou svého slova Ježíš osvobodí tohoto člověka od zlého. A přítomní znovu užasnou: „I nečistým duchům poroučí, a poslouchají ho!“ (v. 27). Boží Slovo v nás působí úžas. Má moc nechat nás žasnout.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Po hlavní promluvě papež oznámil připravovanou zahraniční apoštolskou cestu:

Drazí bratři a sestry,
Rád bych vám oznámil, že se v sobotu 6. června t.r., dá-li Bůh, vydám do Sarajeva, hlavního města Bosny a Hercegoviny. Již nyní vás prosím o modlitbu, aby moje návštěva u tohoto milovaného obyvatelstva byla pro věřící katolíky povzbuzením, vzbudila dobrý kvas a přispěla k upevnění bratrství, pokoje, mezináboženského dialogu a přátelství.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.