Římský biskup ke smíšené teologické komisi katolické a předchalcedonských církví

30.1.2015 

“Válka v Sýrii a Iráku je nesmírná tragédie, která neodkladně vyžaduje řešení prostřednictvím vyjednávání”, řekl dnes papež František při audienci pro Smíšenou mezinárodní komisi pro teologický dialog mezi katolickou církví a východními pravoslavnými církvemi. Bratrské setkání se třicítkou členů komise se konalo na pozadí tragických zpráv, které denně přicházejí z Blízkého východu.

”V tomto okamžiku zejména sdílíme zděšení a bolest nad tím, co se děje na Blízkém východě, zvláště v Iráku a Sýrii. Myslím na všechny obyvatele oné oblasti, včetně našich křesťanských bratří a mnohých menšin, na které dopadají důsledky vleklého konfliktu. Spolu s vámi se denně modlím, aby brzké vyjednávání vedlo k řešení. Prosím o Boží dobrotu a slitování pro všechny, které zasáhla tato nesmírná tragédie. Všichni křesťané jsou voláni k tomu, aby za vzájemného přijetí a v důvěře spolupracovali ve službě míru a spravedlnosti. Kéž přímluva a vzor mnoha mučedníků a světců, kteří ve všech našich církvích vydali odvážné svědectví o Kristu, podpoří a posílí vás i vaše křesťanská společenství.”

Papež pak poděkoval za práci smíšené komise, která vznikla v lednu 2003 a v posledních deseti letech “zkoumala, jak se projevovalo společenství mezi církvemi v prvních staletích a co to znamená pro naše dnešní hledání společenství”.

”Během vašeho setkání v tomto týdnu jste se začali hlouběji zabývat povahou svátostí, zejména křtu. Přeji si, aby vaše práce vydala hojné plody pro společné teologické bádání a aby nám pomohla ke stále hlubšímu prožívání našeho bratrského přátelství.”

V závěru Petrův nástupce zmínil cenné úsilí o dialog, kterým se vyznačoval vloni zesnulý patriarcha syrsko-pravoslavné církve Ignác Zakka Iwas. “Modlím se za věčnou radost pro duši tohoto horlivého Božího služebníka”, ujistil papež. Dodejme, že ve smíšené komisi je zastoupeno šest východních pravoslavných církví, které přijaly pouze učení prvních tří ekumenických koncilů. Jsou to egyptská koptská, syrsko-pravoslavná, arménská apoštolská, etiopská, eritrejská a syro-malankarská pravoslavná církev.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.