Ve Vatikánu vznikla sekce ?Církev a sport?

3.8.2004 

V rámci Papežské rady pro laiky vznikla nová sekce, nazvaná ?Církev a sport?. Bezprostřední podnět k jejímu zřízení daly Olympijské hry v Aténách a stále větší důraz na sport v životě dnešní společnost.
?Sport hraje v dnešním světě velmi významnou roli, jak na osobní tak na globální úrovni? ? čteme v tiskovém prohlášení. Na druhé straně tendence, které sport vzdalují od jeho původních ideálů, ukazují na důležitost návratu k základním hodnotám také v této oblasti. Proto církev, která se vždy věnovala nejrůznějším oblastem lidského soužití, jej povolána zabývat se také sportem, který může být považován za jeden z neuralgických bodů současné kultury.

Svatý otec proto zřídil v rámci Papežské rady pro laiky sekci ?Církev a sport?. Jejím cíle byly shrnuty do pěti bodů: sekce bude v církvi partnerem národních a mezinárodních sportovních organizací; bude upozorňovat místní církve na pastorační péči v oblasti sportu a zároveň stimulovat spolupráci mezi katolickými sportovními asociacemi; bude propagovat takovou kulturu sportu, která vidí sportovní aktivitu jako prostředek integrálního rozvoje lidské osoby a jako nástroj ve službě míru a bratrství mezi národy; bude se zabývat zkoumáním témat souvisejících se sportem, především na etické rovině a bude podporovat iniciativy, které vedou mezi sportovci ke svědectví křesťanského života.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.