Papež k situaci na Ukrajině

25.1.2015 

Přibližně 40 tisíc lidí si dnes na Svatopetrském náměstí vyslechlo pravidelnou nedělní papežovu promluvu před mariánskou modlitbou Anděl Páně. V závěru své promluvy papež František řekl:

Bůh, který se stal člověkem, si osvojil naši žízeň nejenom po vodě, ale především žízeň po plném životě svobodném od otročení zlu a smrti. Bůh svým vtělením současně vložil Svoji žízeň, protože také Bůh žízní, do srdce jednoho člověka: Ježíše Nazaretského. Bůh žízní po nás, našich srdcích, naší lásce a vložil tuto žízeň do Ježíšova srdce. V Kristově srdci se tedy setkává lidská a božská žízeň. A touha po jednotě Jeho učedníků je součástí této žízně. Vyjadřuje to v modlitbě pronesené k Otci před Umučením: „Aby všichni byli jedno“ (Jan 17,21). Ježíš chtěl jednotu všech. Ďábel, jak víme, je otcem rozdělení a tím, kdo vždycky rozděluje, neustále vede války a působí mnoho zla.
Kéž se tato Ježíšova žízeň stále více stává také naší žízní! Pokračujme proto v modlitbě a nasazení za plnou jednotu Kristových učedníků, v jistotě, že On sám je po našem boku a podporuje nás silou svého Ducha, aby tento cíl nadešel. A svěřme tuto svoji modlitbu mateřské přímluvě Panny Marie, Kristovy Matky a Matky církve, aby nás všechny sjednotila jako dobrá matka.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy papeže před Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě obrátil Petrův nástupce pozornost k Ukrajině:

S hlubokým znepokojením sleduji vyostření střetů na východní Ukrajině nadále působící četné oběti mezi civilním obyvatelstvem. Ujišťuji svojí modlitbou všechny trpící a opět vybízím k obnovení snah o dialog, aby byl učiněn konec každému nepřátelství.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.