Papež píše mladým Brazilcům: Nenaslouchejte lidem, kteří pohrdají mládeží

24.1.2015 

„Neztrácejte sny a naději. Jste proroky naděje, jste přítomností společnosti a naší milované církve a zejména jste těmi, kdo mohou vystavět novou civilizaci lásky“, píše papež František v poselství, zaslaném na deváté Národní setkání brazilské mládežnické pastorace, které až do neděle 25. ledna probíhá v Manaus. Papež mladé lidi vyzývá, aby v životě vsadili na velké ideály, protože Pán si nás volí nikoliv pro nepatrné, nýbrž pro velké věci.

Tématem setkání je úryvek Janova evangelia: „Mistře, kde bydlíš? Pojďte a uvidíte!“ (Jan 1.38-39). Papež zdůrazňuje, že tatáž otázka přebývá v lidském srdci a dnes klepe na brány našeho svědomí. „Co od života chceš? Jaký smysl dáváš času? Jak nakládáš se svým osobním příběhem? Definoval jsi svou budoucnost a svůj příspěvek k dobru všech lidí?“ Odpověď na všechny tyto otázky je následující: Pojďte a uvidíte, podotýká František. Ježíšova odpověď zůstává vzorem pro všechny poutníky v pravdě.

Papež proto mladé lidi vyzývá, aby se dali utvářet Pánem a chovali se jako jeho učedníci. Mají se učit naplňovat Mistrovo poslání, léčit chudé a sytit hladové, žít v upřímné radosti, přijímat slabé a vyděděné a zejména hlásat nejvyšší poslání lidské bytosti – a tím je péče o důstojnost každého člověka, utváření vztahů na základě „zlatého pravidla“ a udržitelné soužití ve společnosti.

K čemu by bylo říkat, že jsme Kristovi učedníci, pokud zůstáváme neteční k bolestem svých bratří?, dotazuje se dále římský biskup a odpovídá s apoštolem Jakubem: „Ukaž mi tu svou víru, která je bez skutků! Já ti však ze svých skutků mohu dokázat svou víru“ (Jak 2,18). Papež do mladých lidí vkládá naději, aby svým životem svědčili o Kristu, který nás osvobodil. „Církev vás miluje“, uzavírá Svatý otec své poselství mladým Brazilcům. „Nenaslouchejte lidem, kteří mládež znevažují. Sami mladí lidé jsou totiž důkazem úsilí, věrnosti a radosti.“

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.