Papež napsal list novým kardinálům

24.1.2015 

Vatikánský deník L´Osservatore Romano dnes publikoval dopis papeže Františka zaslaný jednotlivě dvaceti novým kardinálům, kteří budou kreováni na konzistoři 14. února. List nese datum 4. ledna tedy den oznámení jmen nových kardinálů. Srdečný tón papežova listu začíná slovy:
„Drahý bratře, dnes bylo zveřejněno, že budeš jmenován kardinálem svaté církve římské. Zdravím tě a ujišťuji svojí modlitbou.“ Papež potom připomíná, že kardinálská hodnost je povoláním k nové službě, a doporučuje jejím novým nositelům připomínat si v srdci slova, která Ježíš řekl svým učedníkům o služebnících neužitečných, a to nikoli jako formuli dobrého vychování, ale jako pravdu: „až uděláte všechno, co vám bylo přikázáno“ (Lk 17,10).

„Zachovat pokoru v této službě není snadné – píše František – když je kardinálská hodnost považována za odměnu či vrchol kariéry, důstojnost moci či vysoké váženosti.“ Od takovéhoto uvažování je však třeba se držet zdaleka a kromě každodenní závazků si připomínat, že „být kardinálem spočívá především v inkardinaci do římské diecéze a v dosvědčování Pánova zmrtvýchvstání až k prolití krve“.

„Mnozí se z tvého nového poslání budou radovat – píše papež František – a jako dobří křesťané budou oslavovat (neboť radost a slavení je křesťanům vlastní). Přijmi to s pokorou. Čiň to však tak, aby se nevloudil duch zesvětštění, který působí nevolnost více než kořalka nalačno, dezorientuje a separuje od Kristova kříže.“ Svůj list novým kardinálům končí Petrův nástupce výzvou k modlitbě, „troše pokání“, „pokoji a radosti“. Nechybí ani závěrečná papežova prosba o modlitbu za něho.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.