Rémi Brague apeluje na realistický přístup k islámu

22.1.2015 

Francouzský filosof Rémi Brague apeluje na realistický přístup k islámu. V rozhovoru pro francouzský deník Le Figaro se francouzský profesor středověké a arabské filosofie, laureát Ratzingerovy ceny, zapojil do veřejné diskuse, která následovala po atentátech v Paříži. Rémi Brague podotýká, že křesťané se snaží přesvědčit muslimy, aby se zřekli islámského zákona šáría a soustředili se více na duchovní aspekt náboženství. Pro muslimy je to však stěží přijatelné, protože dodržování zákona považují za nejdůležitější věc a spiritualitu za volitelnou záležitost. Stejně tak je pro muslimy urážkou, slyší-li zmínku o umírněných muslimech. Brague navrhuje hovořit spíše o poctivých muslimech.

Francouzský filosof se vyjádřil také k otázce, zda je násilí integrální součástí islámu. Předesílá nejprve, že vyznavači všech náboženství se násilí dopouštěli. To je nesporný fakt. Jinou otázkou je, zda se jej dopouštěli a hlásali zakladatelé jednotlivých náboženství. O Ježíši či Buddhovi něco takového říci nelze, avšak činy Mohameda a jeho druhů se bohužel nepříliš různí od toho, co konají džihádisté takzvaného islámského státu v Sýrii, Iráku či Nigérii. Zakladatel islámu například nařídil setnout hlavy několika vězňům, mučil pokladníka židovské obce a vybízel k zabití zpěváků, kteří si jej dobírali ve svých písních.

Prof. Brague zároveň jednoznačně odmítá ztotožňování Francouzů s tvůrci týdeníku Charlie Hebdo. Podle jeho mínění je třeba používat jinou vizitku, zejména ve vztahu k muslimům. Emeritní profesor pařížské Sorbony také tvrdí, že ve Francii dnes existuje zjevný protiklad mezi údajnou svobodou slova a všeobecně zavazující politickou korektností. Vyrůstají tak noví bůžci, které lze poznat podle toho, že si je opravdu nelze dobírat na rozdíl od opravdových křesťanů či muslimů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.