Jan Pavel II. vzdal hold obětem Varšavského povstání

31.7.2004 

U příležitosti 60. výročí Varšavského povstání adresoval Jan Pavel II. list starostovi hlavního polského hlavního města. Povstání za osvobození Varšavy od německé nadvlády začalo 1. srpna 1944, trvalo 63 dní a stálo podle nejnižších odhadů životy 17-ti tisíc vojáků a 150 tisíc civilistů.

"Z celého srdce se spojuji s obyvateli hlavního města a se všemi svými krajany, kteří si slavnostně připomínají dramatické dny, ve kterých vyvrcholila rezistence, s níž se v době hitlerovské okupace celý národ stavěl proti vetřelci," píše Svatý otec. "Jako syn tohoto národa chci vzdát poctu padlím i žijícím hrdinům oněch srpnových událostí. Skláním se před povstalci, kteří v nerovném boji nešetřili vlastní život pro Vlast. Přestože nakonec kvůli nedostatku prostředků a vnějším okolnostem utrpěli porážku, jejich dílo provždy zůstane v paměti národa jako nejvyšší projev patriotismu,? napsal ve svém listu Jan Pavel II.
S obdivem dále vzdává hold všem, kdo pro osobní i obecnou svobodu obětovali životy, často v mladém věku, připomíná vojáky Národní armády (Armia Krajowa) a dalších vojenských formací, pod velením plukovníka a později generála Antoni Chrisciela. Připomíná oběti civilistů, ale také kněží, kteří během povstání prokazovali poslední službu bojovníkům a často sami zaplatili životem. Zvlášť oceňuje hrdinství lékařů a zdravotních sester, z nichž mnohé byly ubity spolu se zraněnými, které doprovázely až do konce.
"Nemohu se ubránit dojmu, že Varšava, která znovu povstala z ruin, je výmluvným znamením morálního vítězství," píše Jan Pavel II. V závěru Svatý otec zdraví všechny, kdo události srpna a září 1944 přežili, jako svědky velikosti lidského ducha, který se dokáže nasadit pro obecné dobro. "Toto hrdinské dílo předků má být trvalým poselstvím pro všechny Poláky i v době míru," napsal Jan Pavel II. v listu k 60. výročí Varšavského povstání.

Historické výročí si ve Varšavě připomněli nejvyšší představitelé státu i církve. U pomníku Varšavského povstání sloužil polský primas, kardinál Józef Glemp, za žijící i padlé účastníky bojů.
Polský vojenský biskup Sławoj Leszek Głódź přednesl homilii, ve které zdůraznil, že Varšavské povstání bylo ve svém nejhlubším rozměru ?morálním aktem.?
Připomínkové akce vyvrcholí v neděli za přítomnosti Amerického státního sekretáře, Colina Powella, britského vicepremiéra Johna Prescotta a dalších politických představitelů. Poprvé bude přítomen také německý kancléř, Gerharda Schroedera. V plánu má setkání s polským premiérem Belkou a prezidentem Kwasniewskim.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.