Nigérijský arcibiskup: Modlete se za nás!

10.1.2015 

„Teroristé z Boko Haram nerozlišují. Útočí proti komukoliv: muslimům, kteří nesdílejí jejich pohled, křesťanům, animistům, dětem a mladým lidem“, říká předseda Nigérijské biskupské konference Ignatius Kaigama. Právě civilní obyvatelstvo útoky teroristické skupiny trpí nejvíce, vysvětluje arcibiskup města Jos v souvislosti se zprávami o nejnovějším masakru v okolí města Baga, který může mít na svědomí až 2000 obětí.

“Je to hrozná zpráva, avšak nemáme jistotu, že je pravdivá. Podle názoru některých lidí jsou tyto údaje přehnané. V každém případě civilní obyvatelstvo trpí, protože ho nikdo nechrání. V obsazených vesnicích dochází k naprosté destabilizaci. Mluvil jsem s biskupem diecéze Yola, mons. Stephenem Dami Mamzou. Řekl mi, že do katedrálních prostor přijali hodně uprchlíků.“

Arcibiskup Kaigama je v trvalém spojení s biskupy místních církví v regionech na severovýchodě země, kde skupina Boko Haram vyhlásila před třemi měsíci chalífát. „Některé farnosti tu byly uzavřeny. Množství kněží, seminaristů a řeholnic jsme přeložili do jiných diecézí na bezpečnější místa. Navzdory tomu katolická společenství nadále fungují, slavila se vánoční liturgie a lidé nemají v úmyslu konvertovat k islámu“, popisuje nigérijský arcibiskup a vyzývá prostřednictvím Vatikánského rozhlasu:

“Modlete se za nás, protože to, co se děje, už přesáhlo míru lidské snesitelnosti.“

Podle mons. Kaigamy je nicméně na celé dění v Nigérii nutné pohlížet jako na humanitární, a nikoli náboženský problém. „Muslimové jsou terčem stejně jako křesťané, a je tudíž nutné zachovat jednotu“, míní. Také pro bývalého předsedu Nigérijské biskupské konference, biskupa Felixe Alabu Joba, se jedná o politickou spíše než náboženskou otázku. „Kdo vlastně vede skupinu Boko Haram? Z jakého důvodu zabíjejí všechny bez rozdílu a kam vlastně míří?, ptá se emeritní biskup města Ibadan.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.