Kard. Ving-Trois ocenil mírumilovnost projevů solidarity s oběťmi atentátů

10.1.2015 

„Zármutek a přesvědčení, že máme něco, co můžeme bránit společně, Francouze spojuje“ – prohlašuje pařížský arcibiskup. „Karikatura, byť špatného vkusu a kritika, byť hluboce nespravedlivá, nemůže být kladena na stejnou úroveň jako vražda. Svoboda tisku je v každém případě znamením zralé společnosti“ – píše kardinál Vingt-Trois v poselství pařížským katolíkům ohledně atentátů těchto dnů, které bude čteno při nedělních bohoslužbách.

Ve Francii i za našimi hranicemi jsme všichni v šoku – píše francouzský kardinál. Většina našich spoluobčanů pochopila tuto situaci jako výzvu k opětovnému objevení zásadních hodnot naší republiky, jako je svoboda náboženství a svoboda názorů. Spontánní shromáždění, která se konala v těchto dnech, se vyznačovala velkou usebraností bez jakýchkoli projevů nenávisti a násilí. To že lidé narození v naší zemi, naši spoluobčané - pokračuje dále kardinál Ving-Trois – mohou jako jedinou správnou odpověď na výsměch či inzultaci spatřovat smrt jejího původce, klade naši společnost před vážné otázky. Fakt, že francouzští židé – pokračuje pařížský arcibiskup – opět platí za bouři, která hýbe naší společností, závažnost situace zdvojnásobuje.“ Kardinál Vingt-Trois dále vzdává hold policistům, kteří „zemřeli při výkonu svojí služby“ a vybízí všechny pařížské katolíky, aby se „modlili za oběti terorismu, jejich příbuzné a děti.“

„Modleme se za naši zemi – uzavírá – aby umírněnost, vlídnost a sebeovládání, které jsme doposud prokázali, pokračovaly i v příštích týdnech a měsících. Nikdo ať nepropadá panice či nenávisti; nikdo ať nepodléhá zjednodušujícímu ztotožňování jakéhosi fanatika s celým náboženstvím. A modleme se také za teroristy, aby poznali pravdu o Božím soudu“ – píše pařížský arcibiskup.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.