Komisariát OSN: Na světě je více uprchlíků než za Druhé světové války

9.1.2015 

Vysoký komisariát OSN pro uprchlíky (ACNUR) ve své zprávě za loňský rok (Mid-Year Trends 2014) oznámil, že na světě stoupl počet uprchlíků. Válka, která zachvátila rozsáhlá území Blízkého východu, Afriky a dalších regionů, donutila hned v první měsících loňského roku 5 a půl milionů lidí k útěku ze svých domovů. 1,4 miliony lidí přitom překročilo hranice svých států. Počet lidí, kterým komisariát poskytl pomoc, činí 46,3 milionů, což je o 3,4 miliony více než v roce 2013. Pro vatikánský rozhlas referuje o situaci Carlotta Sami, tisková mluvčí jihoevropské sekce vysokého komisariátu OSN:

Již loňská výroční zpráva konstatovala, že počet uprchlíků přesáhl množství lidí donucených k útěku během Druhé světové války. I toto číslo však bohužel bylo překonáno. Hlavním důvodem je pokračující, děsivá syrská krize, která vstoupila do čtvrtého roku a jejíž konec je stále v nedohlednu. Prakticky polovina syrského obyvatelstva je na útěku. Každý obyvatel Sýrie alespoň desetkrát za svůj život byl nucen utíkat. Je tedy řeč o více než 9 milionech lidí, kteří uprchli většinou do sousedních zemí: Libanonu, Jordánska, Turecka a Iráku. Potom začala další krize a lidé byli nuceni utíkat ze svých domovů v rámci Iráku. Uprchlíci nyní prožívají těžké chvíle z důvodu nepřízně počasí, protože došlo k velkému snížení teploty a rozsáhlá území jsou pokryta sněhem. Dodáváme tedy nejnutnější pomoc pro přežití v zimě, topení, přikrývky, izolaci do příbytků, oblečení, potraviny a vše, čeho je zapotřebí.

Jak se změnila situace v zemích, které přijaly uprchlíky?

Došlo k obrovským změnám, k velké nerovnováze, která se týká jak zdrojů, tak sociální rovnováhy. Představme si, že např. v Libanonu je každý čtvrtý obyvatel syrským uprchlíkem. Je to pro nás nepředstavitelná proporce. V této zemi je 300 tisíc libanonských dětí školou povinných a do školy má v Libanonu chodit také 400 tisíc syrských dětí.

Říká Charlotta Sami z vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky. Dalšími krizovými oblastmi je Somálsko, Jižní Súdán, Nigérie, Středoafrická republika, Niger, ale i další. Nevyřešeným zůstává stále také problém uprchlíků, kterým nezbývá než riskovat život cestou po moři s nejistou vyhlídkou, že dosáhnou břehů Itálie či Malty. Vysoký komisariát OSN ve své výroční zprávě odhaduje, že loni takto na moři zahynulo 3 500 lidí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.