Mons. Menichelli: Církvi dodává útěchu Duch svatý i lidé, kteří od ní čekají Slovo spásy

5.1.2015 

Překvapivé bylo jmenování obou italských kardinálů. Jedním z nich je arcibiskup nevelké diecéze Ancona, mons. Edoardo Menichelli, který Vatikánskému rozhlasu odpověděl:

Přijal jsem to s údivem a přirozeně s vděkem a ochotou spolupracovat láskou a službou s církví svatou. Církev je stále více všeobecnou a otevřenou periferiím, je pro svět a pro lidstvo, a lidstvo má mnoho tváří. Obecně jsme z mnoha důvodů zvyklí dívat se na tu radostnou tvář, ale v našich periferiích městečka Ancony skutečně existuje utrpení, chudoba, samota a mnohá soužení. Pozornost, kterou máme věnovat tomu, co jsme se naučili nazývat periferiemi, by se měla stát láskou k tomu, co je jádrem pastoračního zájmu.

Jaké jsou podle vás pro církev v této době největší výzvy?

Jsem přesvědčen, že církev má být v pohybu, a přirozeně nikdy nesmí nikoho opouštět, to je jasné. Má sledovat dvě linie, vyznačující se způsobenými a trpěnými krizemi. Jednou je právě chudoba a velká strádání, velká utrpení, ke kterým dochází a často jsou rozmnožována nadměrnou komunikací. Další, která je středem života církve, je rodina jakožto domácí církev. Absolutně musíme obnovit spojenectví s rodinou, uvědomit si, že rodina je dimenze zvolená Božím Synem, aby ukázal milosrdenství a učinil ji znamením Božího milosrdenství. Potřeboval mateřské lůno a zvolil rodinu. Myslím, že to jsou dvě cesty, po nichž je třeba se ubírat trpělivě, klidně, s hlubokým rozlišováním a s velkou pastorační horlivostí. Je třeba prosit Ducha, aby nám pomohl rozluštit to, co denně poznáváme a co nám denně se znepokojením klepe na dveře. Domnívám se, že toto jsou dvě základní témata.

Účastnil jste se biskupské synody o rodině, kde se hodně a někdy živě diskutovalo, a mluvil jste o milosrdenství bez zjednodušování…

Ano, nesmíme zapomínat na jedno: Ježíš, Syn Boží a Mariin, a náš Spasitel nám daroval pravdu a daroval nám slitování. Naším posláním - jakožto církve - je spojovat pravdu a slitování, protože tam, kde to nedokážeme riskujeme, že osobu Krista rozštěpíme. Pravda a slitování se rodí z Ježíšovy osoby. Musíme být schopni vstoupit dovnitř, osobně je žít, dosvědčovat a dávat světu.

Co byste přál církvi do roku 2015?

Aby byla církví, která znovu objeví, že není sama, že ji provází Zmrtvýchvstalý a těší Duch svatý, ale že se jí dostává útěchy také od lidí, kteří od ní očekávají Slovo přinášející spásu. To přeji své, místní i všeobecné církvi.

Říká mons. Menichelli, arcibiskup Ancony, nově jmenovaný člen kardinálského kolegia.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.