Papež: V každé situaci a na každé úrovni je vždycky možná svornost

4.1.2015 

Přibližně 50 tisíc lidí se dnes sešlo na Svatopetrském náměstí, aby si vyslechli pravidelnou sváteční promluvu papeže Františka, který v závěru dnešního vystoupení oznámil jména 20 nových kardinálů.

Petrův nástupce mimo jiné řekl:

Před několik dny jsme zahájili nový rok ve jménu Matky Boží slavením Světového dne míru, jehož téma zní „Už ne otroci, ale bratři“. Přál bych si, aby bylo odstraněno vykořisťování člověka člověkem. Toto vykořisťování je sociální metla, která umrtvuje mezilidské vztahy a brání životu společenství prostoupeného úctou, spravedlností a láskou. Každý člověk a každý lid hladoví a žízní po míru; každý člověk a každý lid hladoví a žízní po míru a proto je nezbytné a naléhavé vytvářet mír!
Mír není jenom absence války, nýbrž stav, ve kterém je člověk v harmonii se sebou, s přírodou a v harmonii s ostatními. Toto je mír. Nicméně umlčet zbraně a uhasit ohniska války, je nezbytná podmínka vykročení na cestu umožňující dosáhnout míru v jeho rozličných aspektech. Myslím na konflikty, jimiž krvácí mnohé regiony planety, na napětí v rodinách a ve společenstvích. Vždyť v tolika rodinách, společenstvích i farních společenstvích probíhá válka! Myslím také na rozjitřené spory v našich městech a našich zemích mezi různými kulturními, etnickými a náboženskými skupinami. Musíme se dobrat přesvědčení, že navzdory každému opačnému zdání je na každé úrovni a v každé situaci vždycky možná svornost. Není budoucnost bez mírových úmyslů a plánů! Není budoucnosti bez míru!

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy papeže Františka je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.